Dzisiaj jest : 17-11-2018
Imieniny obchodzą : Jozafat, Hugo, Palmira, Zbysław, Floryn, Zacheusz, Grzegorz, Sulibor, Dionizy
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka domowa
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Rosół jarski

Składniki :

cebula, 2 marchewki, pietruszka, 2 liście kapusty włoskiej, plaster selera, mały por i buraczek, ziemniak, 2 suszone grzybki, ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, kilka listków lubczyku, kilka gałązek zielonego koperku i pietruszki, 3 łyżki oleju sojowego, łyżka masła, pieprz i sól.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Kilka razy podawałam już przepisy na tzw. ,,zupy matki’’, z których tworzyć można przeróżne kombinacje. Rosół jarski wedle mego przepisu może również stanowić podstawę do sporządzania innych zup. Zacznijmy więc od rzeczy podstawowych. Cebulę przekroić na pół, podpiec na blasze, jarzyny pokroić w talarki, poddusić na oleju, a następnie ugotować wraz z podpieczoną cebulą, solą, liściem laurowym, grzybkiem i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać pozostałe przyprawy. Rosół odcedzić, dodać masło, zieleninę, doprawić do smaku. Część warzyw można zużyć do rosołu, a część wykorzystać do sałatki. Można go podawać z ryżem, makaronem, kostką z kaszy manny, fasolką, kluskami francuskimi, czy lanym ciastem.


Składniki :

25 dag mięsa z kością, 15 dag włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, cebula, 25 dag młodych buraków z liśćmi, szklanka śmietany, 3 dag mąki, szklanka kwasu burakowego lub ogórkowego, sól, cukier, ogórek kiszony lub świeży, 3 jaja, koperek.

Kalorie : 1300 kcal

Cena : 9.2 PLN

Przepis :

Korzystajmy z sezonu na nowalijki, bo trwa on bardzo krótko i znów nam przyjdzie czekać cały rok. Dlatego staram się wykorzystać okazję do maksimum. Dziś będzie barszcz z botwinką. Płuczę kości, dodaję sól i gotuję wywar. Gdy się podgotuje, dodaję opłukane mięso, włoszczyznę, przyprawy i gotuję. Młode buraki z listkami płuczę, kroję w grube paski, gotuję osobno w lekko zakwaszonej wodzie i wlewam od razu do wazy wraz z wywarem. Jaja gotuję na twardo, obieram ze skorupki, kroję na 5 części wzdłuż i wkładam do wazy. Dodaję opłukany i drobno posiekany koperek wraz z pokrojonym ogórkiem. Wywar z kości i warzyw odcedzam, podprawiam mąką i śmietaną, zagotowuję. Zupę wlewam do wazy, dodaję kwas burakowy, cukier, pokrojone w kostkę mięso z wywaru, przyprawiam solą do smaku i studzę. Po nalaniu zupy na talerz, dodaję jeszcze 2 łyżki śmietany.


Składniki :

50 dag serc drobiowych, 2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej (kg), 10 dag cebuli, 1 i 1/3 szklanki bulionu z kostki drobiowej, szklanka śmietanki 12 proc., 3 łyżki oleju, łyżka mąki, żółtko, łyżka soku z cytryny, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, koperek.

Kalorie : 1640 kcal

Cena : 14.9 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję serca drobiowe w warzywach. Najpierw serca dokładnie oczyszczam z żyłek, myję i obgotowuję. Po obgotowaniu osączam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, płuczę, kroję w kostkę i podsmażam na oleju do momentu jej zeszklenia. Dodaję serca i mieszając, obsmażam. Następnie wlewam bulion i duszę 40 minut. Po tym czasie dokładam mrożone warzywa i duszę kolejne 15 minut. Przyprawiam do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki śmietanki, łączę z potrawą i zagotowuję. Garnek zdejmuję z ognia. Żółtko roztrzepuję w pozostałej śmietance i dodaję do serc z warzywami, wsypuję koperek i wszystko dokładnie mieszam. Potrawę przykrywam i pozostawiam na 5 minut. Serca podaję z ziemniakami tłuczonymi lub ryżem ugotowanym na sypko.


Bitki wołowe z warzywami

Składniki :

Kalorie : 1980 kcal

Cena : 15.3 PLN

Przepis :


Kiszczonka

Składniki :

Zebrałam kilka przepisów na słynną poznańską kiszczonkę. U nas, w rodzinie, jadło się tę zupę tylko z okazji świniobicia. Trzeba po prostu mieć wywar, w którym gotuje się kaszanki. Dodaje się do niego mąkę rozmieszaną bardzo dokładnie z mlekiem. Potem trzeba zupę zagotować, przyprawić majerankiem, pieprzem i osolić. Nie ma w tym żadnej filozofii. Kiszczonkę wydajemy na stół z ziemniakami. Można też podawać ją z lanymi kluskami.

Kalorie : 760 kcal

Cena : 4 PLN

Przepis :

półtora litra wywaru  z kaszanki, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, łyżeczka majeranku suszonego, sól i przyprawy.


Zrazy wołowe z pyzami

Składniki :

Kalorie : 3340 kcal

Cena : 21 PLN

Przepis :


Zrazy wołowe z pyzami

Składniki :

Kalorie : 3340 kcal

Cena : 21 PLN

Przepis :


#nowy

Składniki :

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :


Barszcz wiejski

Składniki :

Pęczek włoszczyzny, 50 dag buraków, 50 dag kości cielęcych, szklanka soku z ogórków kiszonych, 6 łyżek kremówki, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, sól i cukier do smaku.

Kalorie : 980 kcal

Cena : 6.9 PLN

Przepis :

Dzisiejszy obiad nie będzie zbytnio skomplikowany, ale z pewnością bardzo smaczny. Proponuję zatem na pierwsze danie barszcz wiejski. Starannie obraną, opłukaną włoszczyznę wraz z dokładnie umytymi kośćmi wkładam do garnka, zalewam dwoma litrami wody, dodaję liść laurowy i gotuję wywar. W osobnym garnku gotuję w łupinach (dokładnie umyte) buraki. Po ugotowaniu obieram i kroję w cienkie plasterki. Wkładam je do przecedzonego wywaru z włoszczyzny i kości, dodaję część soku z ogórków kiszonych i gotuję 20 minut. Na końcu wlewam pozostały sok z ogórków, śmietanę i dokładnie roztarty w soli czosnek. Barszcz doprawiam do smaku i zagotowuję. Barszcz podaję z fasolą lub ziemniakami.


Barszcz wiejski

Składniki :

Pęczek włoszczyzny, 50 dag buraków, 50 dag kości cielęcych, szklanka soku z ogórków kiszonych, 6 łyżek kremówki, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, sól i cukier do smaku

Kalorie : 1120 kcal

Cena : 8.9 PLN

Przepis :

Dzisiejszy obiad nie będzie zbytnio skomplikowany, ale z pewnością bardzo smaczny. Proponuję zatem na pierwsze danie barszcz wiejski. Starannie obraną, opłukaną włoszczyznę wraz z dokładnie umytymi kośćmi wkładam do garnka, zalewam dwoma litrami wody, dodaję liść laurowy i gotuję wywar. W osobnym garnku gotuję w łupinach (dokładnie umyte) buraki. Po ugotowaniu obieram i kroję w cienkie plasterki. Wkładam je do przecedzonego wywaru z włoszczyzny i kości, dodaję część soku z ogórków kiszonych i gotuję 20 minut. Na końcu wlewam pozostały sok z ogórków, śmietanę i dokładnie roztarty w soli czosnek. Barszcz doprawiam do smaku i zagotowuję. Barszcz podaję z fasolą lub ziemniakami.


Barszcz z warzywami - zupa dnia na 4 osoby

Składniki :

szklanka białej fasoli, ćwierć łyżeczki sody, 3 duże buraki, mały seler, 2 marchewki, pietruszka, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 4 łyżki śmietany, łyżka masła, sól.

Kalorie : 680 kcal

Cena : 5.5 PLN

Przepis :

Pyszny barszcz z warzywami zrób tak: fasolę namocz na noc w litrze zimnej wody. Rano odcedź, zalej 2 litrami wody i godzinę gotuj z masłem, uzupełniając ubywająca wodę. Na początku gotowania dodaj troszkę sody, fasola ugotuje się szybciej. Umyj i obierz warzywa. Wszystkie pokrój w niedużą kostkę. Natkę umyj i drobno posiekaj. Do garnka z gotującą się fasolą dodaj warzywa, połowę posiekanej natki, liście laurowe i ziele angielskie. Dolej jeszcze litr wody i gotuj na średnim ogniu przez następną godzinę. Uzupełniaj wodę w czasie gotowania. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj drugą część natki oraz śmietanę. Wywar dodawaj do śmietany stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Wlej do garnka i zagotuj. Wsyp do zupy 2 łyżeczki soli i zamieszaj. Możesz barszcz wydawać na stół.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt