Dzisiaj jest : 24-11-2017
Imieniny obchodzą : Dobrosław, Gerarda, Pęcisław, Gerard, Emilia, Flora, Ema, Franciszek, Protazy, Jan, Biruta
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka samochodowa
Leki muszą mieć aktualną datę ważności, a w każdej apteczce powinny się znaleźć specyfiki używane stale przez domowników

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Gulasz wieprzowy

Składniki :

70 dag mięsa wieprzowego, 4 dag mąki, 3 dag smalcu, 10 dag cebuli, 3 dag koncentratu pomidorowego, 30 dag wywaru rumianego, papryka mielona, sól.

Kalorie : 2300 kcal

Cena : 13.4 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję gulasz wieprzowy. Opłukane i oczyszczone mięso kroję w grubą kostkę, oprószam solą i obsmażam na rumiano ze wszystkich stron na silnym ogniu, przekładam do rondla. Obraną cebulę lekko zrumieniam na tłuszczu, wlewam do mięsa, dodając wywar rumiany i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy gulasz na dogotowaniu, dodaję koncentrat pomidorowy i paprykę. Mąkę rozprowadzam w zimnej wodzie, wlewam do mięsa i mieszając zagotowuję. Gulasz podaję z kaszą (gryczaną lub jęczmienną), makaronem, bądź ziemniakami i surówkami.


Składniki :

25 dag mięsa z kością, 15 dag włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, cebula, 25 dag młodych buraków z liśćmi, szklanka śmietany, 3 dag mąki, szklanka kwasu burakowego lub ogórkowego, sól, cukier, ogórek kiszony lub świeży, 3 jaja, koperek.

Kalorie : 1300 kcal

Cena : 9.2 PLN

Przepis :

Korzystajmy z sezonu na nowalijki, bo trwa on bardzo krótko i znów nam przyjdzie czekać cały rok. Dlatego staram się wykorzystać okazję do maksimum. Dziś będzie barszcz z botwinką. Płuczę kości, dodaję sól i gotuję wywar. Gdy się podgotuje, dodaję opłukane mięso, włoszczyznę, przyprawy i gotuję. Młode buraki z listkami płuczę, kroję w grube paski, gotuję osobno w lekko zakwaszonej wodzie i wlewam od razu do wazy wraz z wywarem. Jaja gotuję na twardo, obieram ze skorupki, kroję na 5 części wzdłuż i wkładam do wazy. Dodaję opłukany i drobno posiekany koperek wraz z pokrojonym ogórkiem. Wywar z kości i warzyw odcedzam, podprawiam mąką i śmietaną, zagotowuję. Zupę wlewam do wazy, dodaję kwas burakowy, cukier, pokrojone w kostkę mięso z wywaru, przyprawiam solą do smaku i studzę. Po nalaniu zupy na talerz, dodaję jeszcze 2 łyżki śmietany.


Składniki :

50 dag serc drobiowych, 2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej (kg), 10 dag cebuli, 1 i 1/3 szklanki bulionu z kostki drobiowej, szklanka śmietanki 12 proc., 3 łyżki oleju, łyżka mąki, żółtko, łyżka soku z cytryny, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, koperek.

Kalorie : 1640 kcal

Cena : 14.9 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję serca drobiowe w warzywach. Najpierw serca dokładnie oczyszczam z żyłek, myję i obgotowuję. Po obgotowaniu osączam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, płuczę, kroję w kostkę i podsmażam na oleju do momentu jej zeszklenia. Dodaję serca i mieszając, obsmażam. Następnie wlewam bulion i duszę 40 minut. Po tym czasie dokładam mrożone warzywa i duszę kolejne 15 minut. Przyprawiam do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki śmietanki, łączę z potrawą i zagotowuję. Garnek zdejmuję z ognia. Żółtko roztrzepuję w pozostałej śmietance i dodaję do serc z warzywami, wsypuję koperek i wszystko dokładnie mieszam. Potrawę przykrywam i pozostawiam na 5 minut. Serca podaję z ziemniakami tłuczonymi lub ryżem ugotowanym na sypko.


Bitki wołowe z warzywami

Składniki :

Kalorie : 1980 kcal

Cena : 15.3 PLN

Przepis :


Kiszczonka

Składniki :

Zebrałam kilka przepisów na słynną poznańską kiszczonkę. U nas, w rodzinie, jadło się tę zupę tylko z okazji świniobicia. Trzeba po prostu mieć wywar, w którym gotuje się kaszanki. Dodaje się do niego mąkę rozmieszaną bardzo dokładnie z mlekiem. Potem trzeba zupę zagotować, przyprawić majerankiem, pieprzem i osolić. Nie ma w tym żadnej filozofii. Kiszczonkę wydajemy na stół z ziemniakami. Można też podawać ją z lanymi kluskami.

Kalorie : 760 kcal

Cena : 4 PLN

Przepis :

półtora litra wywaru  z kaszanki, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, łyżeczka majeranku suszonego, sól i przyprawy.


Zrazy wołowe z pyzami

Składniki :

Kalorie : 3340 kcal

Cena : 21 PLN

Przepis :


Zrazy wołowe z pyzami

Składniki :

Kalorie : 3340 kcal

Cena : 21 PLN

Przepis :


#nowy

Składniki :

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :


Barszcz wiejski

Składniki :

Pęczek włoszczyzny, 50 dag buraków, 50 dag kości cielęcych, szklanka soku z ogórków kiszonych, 6 łyżek kremówki, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, sól i cukier do smaku.

Kalorie : 980 kcal

Cena : 6.9 PLN

Przepis :

Dzisiejszy obiad nie będzie zbytnio skomplikowany, ale z pewnością bardzo smaczny. Proponuję zatem na pierwsze danie barszcz wiejski. Starannie obraną, opłukaną włoszczyznę wraz z dokładnie umytymi kośćmi wkładam do garnka, zalewam dwoma litrami wody, dodaję liść laurowy i gotuję wywar. W osobnym garnku gotuję w łupinach (dokładnie umyte) buraki. Po ugotowaniu obieram i kroję w cienkie plasterki. Wkładam je do przecedzonego wywaru z włoszczyzny i kości, dodaję część soku z ogórków kiszonych i gotuję 20 minut. Na końcu wlewam pozostały sok z ogórków, śmietanę i dokładnie roztarty w soli czosnek. Barszcz doprawiam do smaku i zagotowuję. Barszcz podaję z fasolą lub ziemniakami.


Barszcz wiejski

Składniki :

Pęczek włoszczyzny, 50 dag buraków, 50 dag kości cielęcych, szklanka soku z ogórków kiszonych, 6 łyżek kremówki, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, sól i cukier do smaku

Kalorie : 1120 kcal

Cena : 8.9 PLN

Przepis :

Dzisiejszy obiad nie będzie zbytnio skomplikowany, ale z pewnością bardzo smaczny. Proponuję zatem na pierwsze danie barszcz wiejski. Starannie obraną, opłukaną włoszczyznę wraz z dokładnie umytymi kośćmi wkładam do garnka, zalewam dwoma litrami wody, dodaję liść laurowy i gotuję wywar. W osobnym garnku gotuję w łupinach (dokładnie umyte) buraki. Po ugotowaniu obieram i kroję w cienkie plasterki. Wkładam je do przecedzonego wywaru z włoszczyzny i kości, dodaję część soku z ogórków kiszonych i gotuję 20 minut. Na końcu wlewam pozostały sok z ogórków, śmietanę i dokładnie roztarty w soli czosnek. Barszcz doprawiam do smaku i zagotowuję. Barszcz podaję z fasolą lub ziemniakami.


Barszcz z warzywami - zupa dnia na 4 osoby

Składniki :

szklanka białej fasoli, ćwierć łyżeczki sody, 3 duże buraki, mały seler, 2 marchewki, pietruszka, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 4 łyżki śmietany, łyżka masła, sól.

Kalorie : 680 kcal

Cena : 5.5 PLN

Przepis :

Pyszny barszcz z warzywami zrób tak: fasolę namocz na noc w litrze zimnej wody. Rano odcedź, zalej 2 litrami wody i godzinę gotuj z masłem, uzupełniając ubywająca wodę. Na początku gotowania dodaj troszkę sody, fasola ugotuje się szybciej. Umyj i obierz warzywa. Wszystkie pokrój w niedużą kostkę. Natkę umyj i drobno posiekaj. Do garnka z gotującą się fasolą dodaj warzywa, połowę posiekanej natki, liście laurowe i ziele angielskie. Dolej jeszcze litr wody i gotuj na średnim ogniu przez następną godzinę. Uzupełniaj wodę w czasie gotowania. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj drugą część natki oraz śmietanę. Wywar dodawaj do śmietany stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Wlej do garnka i zagotuj. Wsyp do zupy 2 łyżeczki soli i zamieszaj. Możesz barszcz wydawać na stół.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt