
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

25 dag kości, pęczek włoszczyzny (młodej), 50 dag kalarepy, 30 dag ziemniaków, szklanka śmietany, sól do smaku, zielony koperek.
Kalorie : 1060 kcal
Cena : 8.3 PLN
Przepis :Widząc na straganach tyle świeżych i młodych warzyw, a wśród nich kalarepkę, trudno oprzeć się pokusie, by czegoś nie kupić. Tak było dzisiaj w moim przypadku, wiec nabyłam kalarepę i ugotuję z niej zupę. Zupa z kalarepy: włoszczyznę i kości płuczę, czyszczę i gotuję wywar. Kalarepę obieram, płuczę, drobno kroję razem z liśćmi, dodaję trochę masła i duszę z małą ilością wody na silnym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w drobną kostkę. Wywar odcedzam, gotuję w nim kalarepę i ziemniaki. Zupę podprawiam śmietaną, mieszając zagotowuję. Na koniec przyprawiam solą do smaku. Do zupy dodaję ugotowane jarzyny i drobno posiekany koperek.
25 dag mięsa z kością, 15 dag włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, cebula, 25 dag młodych buraków z liśćmi, szklanka śmietany, 3 dag mąki, szklanka kwasu burakowego lub ogórkowego, sól, cukier, ogórek kiszony lub świeży, 3 jaja, koperek.
Kalorie : 1300 kcal
Cena : 9.2 PLN
Przepis :Korzystajmy z sezonu na nowalijki, bo trwa on bardzo krótko i znów nam przyjdzie czekać cały rok. Dlatego staram się wykorzystać okazję do maksimum. Dziś będzie barszcz z botwinką. Płuczę kości, dodaję sól i gotuję wywar. Gdy się podgotuje, dodaję opłukane mięso, włoszczyznę, przyprawy i gotuję. Młode buraki z listkami płuczę, kroję w grube paski, gotuję osobno w lekko zakwaszonej wodzie i wlewam od razu do wazy wraz z wywarem. Jaja gotuję na twardo, obieram ze skorupki, kroję na 5 części wzdłuż i wkładam do wazy. Dodaję opłukany i drobno posiekany koperek wraz z pokrojonym ogórkiem. Wywar z kości i warzyw odcedzam, podprawiam mąką i śmietaną, zagotowuję. Zupę wlewam do wazy, dodaję kwas burakowy, cukier, pokrojone w kostkę mięso z wywaru, przyprawiam solą do smaku i studzę. Po nalaniu zupy na talerz, dodaję jeszcze 2 łyżki śmietany.
50 dag serc drobiowych, 2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej (kg), 10 dag cebuli, 1 i 1/3 szklanki bulionu z kostki drobiowej, szklanka śmietanki 12 proc., 3 łyżki oleju, łyżka mąki, żółtko, łyżka soku z cytryny, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, koperek.
Kalorie : 1640 kcal
Cena : 14.9 PLN
Przepis :Na drugie danie przygotuję serca drobiowe w warzywach. Najpierw serca dokładnie oczyszczam z żyłek, myję i obgotowuję. Po obgotowaniu osączam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, płuczę, kroję w kostkę i podsmażam na oleju do momentu jej zeszklenia. Dodaję serca i mieszając, obsmażam. Następnie wlewam bulion i duszę 40 minut. Po tym czasie dokładam mrożone warzywa i duszę kolejne 15 minut. Przyprawiam do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Mąkę rozprowadzam w 1/3 szklanki śmietanki, łączę z potrawą i zagotowuję. Garnek zdejmuję z ognia. Żółtko roztrzepuję w pozostałej śmietance i dodaję do serc z warzywami, wsypuję koperek i wszystko dokładnie mieszam. Potrawę przykrywam i pozostawiam na 5 minut. Serca podaję z ziemniakami tłuczonymi lub ryżem ugotowanym na sypko.
Kalorie : 1980 kcal
Cena : 15.3 PLN
Przepis :Zebrałam kilka przepisów na słynną poznańską kiszczonkę. U nas, w rodzinie, jadło się tę zupę tylko z okazji świniobicia. Trzeba po prostu mieć wywar, w którym gotuje się kaszanki. Dodaje się do niego mąkę rozmieszaną bardzo dokładnie z mlekiem. Potem trzeba zupę zagotować, przyprawić majerankiem, pieprzem i osolić. Nie ma w tym żadnej filozofii. Kiszczonkę wydajemy na stół z ziemniakami. Można też podawać ją z lanymi kluskami.
Kalorie : 760 kcal
Cena : 4 PLN
Przepis :półtora litra wywaru z kaszanki, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, łyżeczka majeranku suszonego, sól i przyprawy.
Kalorie : 3340 kcal
Cena : 21 PLN
Przepis :Kalorie : 3340 kcal
Cena : 21 PLN
Przepis :Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Pęczek włoszczyzny, 50 dag buraków, 50 dag kości cielęcych, szklanka soku z ogórków kiszonych, 6 łyżek kremówki, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, sól i cukier do smaku.
Kalorie : 980 kcal
Cena : 6.9 PLN
Przepis :Dzisiejszy obiad nie będzie zbytnio skomplikowany, ale z pewnością bardzo smaczny. Proponuję zatem na pierwsze danie barszcz wiejski. Starannie obraną, opłukaną włoszczyznę wraz z dokładnie umytymi kośćmi wkładam do garnka, zalewam dwoma litrami wody, dodaję liść laurowy i gotuję wywar. W osobnym garnku gotuję w łupinach (dokładnie umyte) buraki. Po ugotowaniu obieram i kroję w cienkie plasterki. Wkładam je do przecedzonego wywaru z włoszczyzny i kości, dodaję część soku z ogórków kiszonych i gotuję 20 minut. Na końcu wlewam pozostały sok z ogórków, śmietanę i dokładnie roztarty w soli czosnek. Barszcz doprawiam do smaku i zagotowuję. Barszcz podaję z fasolą lub ziemniakami.
Pęczek włoszczyzny, 50 dag buraków, 50 dag kości cielęcych, szklanka soku z ogórków kiszonych, 6 łyżek kremówki, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, sól i cukier do smaku
Kalorie : 1120 kcal
Cena : 8.9 PLN
Przepis :Dzisiejszy obiad nie będzie zbytnio skomplikowany, ale z pewnością bardzo smaczny. Proponuję zatem na pierwsze danie barszcz wiejski. Starannie obraną, opłukaną włoszczyznę wraz z dokładnie umytymi kośćmi wkładam do garnka, zalewam dwoma litrami wody, dodaję liść laurowy i gotuję wywar. W osobnym garnku gotuję w łupinach (dokładnie umyte) buraki. Po ugotowaniu obieram i kroję w cienkie plasterki. Wkładam je do przecedzonego wywaru z włoszczyzny i kości, dodaję część soku z ogórków kiszonych i gotuję 20 minut. Na końcu wlewam pozostały sok z ogórków, śmietanę i dokładnie roztarty w soli czosnek. Barszcz doprawiam do smaku i zagotowuję. Barszcz podaję z fasolą lub ziemniakami.
szklanka białej fasoli, ćwierć łyżeczki sody, 3 duże buraki, mały seler, 2 marchewki, pietruszka, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 4 łyżki śmietany, łyżka masła, sól.
Kalorie : 680 kcal
Cena : 5.5 PLN
Przepis :Pyszny barszcz z warzywami zrób tak: fasolę namocz na noc w litrze zimnej wody. Rano odcedź, zalej 2 litrami wody i godzinę gotuj z masłem, uzupełniając ubywająca wodę. Na początku gotowania dodaj troszkę sody, fasola ugotuje się szybciej. Umyj i obierz warzywa. Wszystkie pokrój w niedużą kostkę. Natkę umyj i drobno posiekaj. Do garnka z gotującą się fasolą dodaj warzywa, połowę posiekanej natki, liście laurowe i ziele angielskie. Dolej jeszcze litr wody i gotuj na średnim ogniu przez następną godzinę. Uzupełniaj wodę w czasie gotowania. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj drugą część natki oraz śmietanę. Wywar dodawaj do śmietany stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Wlej do garnka i zagotuj. Wsyp do zupy 2 łyżeczki soli i zamieszaj. Możesz barszcz wydawać na stół.