Dzisiaj jest : 15-12-2017
Imieniny obchodzą : Cecylia, Walerian, Celina, Wolimir, Fortunata, Ignacy
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka domowa
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Befsztyk z polędwicy

Składniki :

50 dag polędwicy, łyżka oliwy, sok z cytryny, 3 dag masła, smalec do smażenia, sól i pieprz do smaku, starty chrzan, sałata, zielona pietruszka.

Kalorie : 1450 kcal

Cena : 13.2 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję coś bardziej pożywnego. Będzie to befsztyk z polędwicy. Umytą i oczyszczoną z błon polędwicę, kroję w poprzek włókien na porcje. Każdy kawałek skrapiam sokiem z cytryny, smaruję oliwą i oprószam pieprzem. Pozostawiam je, ułożone jeden na drugim na godzinę. Następnie zbijam zwilżonym tłuczkiem i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Patelnię z befsztykami wstawiam na kilka minut do piekarnika. Gotowe befsztyki układam na półmisku, obkładam tłuczonymi ziemniakami lub frytkami. Na każdym umieszczam kawałek surowego masła i odrobinę startego chrzanu. Całość dekoruję listkami sałaty i drobno posiekaną zieloną pietruszką.


Biała w piwnym sosie

Składniki :

Kalorie : 2100 kcal

Cena : 13.4 PLN

Przepis :


Biała w piwnym sosie

Składniki :

Kalorie : 1240 kcal

Cena : 9.8 PLN

Przepis :


Biały barszcz z chrzanem

Składniki :

2 opakowania białego barszczu lub żurku, pół szklanki śmietany, 4 szklanki wywaru (z parzenia białej kiełbasy), 2 łyżki tartego chrzanu, 40 dag białej kiełbasy, cukier i sól do smaku, zielona pietruszka.

Kalorie : 1260 kcal

Cena : 11.9 PLN

Przepis :

Trochę dłużej zatrzymałam się w mieście na zakupach, więc muszę ugotować bardzo szybki, nie zabierający dużo czasu obiad. Postanowiłam na pierwsze danie zrobić biały barszcz z chrzanem. Biorę dwa opakowania białego barszczu lub żurku, przygotowuję zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Białą kiełbasę parzę i pod koniec gotowania zupy, dodaję ją pokrojoną w talarki wraz z tartym chrzanem. Doprowadzam do wrzenia, dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą i cukrem i zupa gotowa. Przed podaniem posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Zamiast kiełbasy, zupę można podać z połówkami jaj ugotowanych na twardo.


Bitki drobiowe ze śliwkami

Składniki :

4 kurze piersi, 12 śliwek suszonych, 3/4 szklanki rosołu, 3 łyżki oliwy, 2 cebule, łyżka mąki, 4 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz, imbir i cukier do smaku.

Kalorie : 960 kcal

Cena : 11.2 PLN

Przepis :

Teraz zapraszam na bitki drobiowe ze śliwkami. Piersi kurze trzeba zbić tłuczkiem i podsmażyć na patelni z obu stron. Dorzucić cebulę i zeszklić ją z mięsem. Wtedy dodać imbir, cukier, czosnek, sos sojowy i rosół. Wszystko trzeba posolić i wymieszać. Na bitkach ułożyć śliwki i przykryć patelnię. Następnie dusić mięso, aż będzie miękkie. W ćwiartce zimnej wody rozprowadzić mąkę, dodać do mięsa, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu. Podaję z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.


Bitki wieprzowe smażone z pomidorami

Składniki :

50 dag szynki lub łopatki, 5 dag tartej bułki, 3 duże pomidory, 5 dag mąki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia, szczypiorek.

Kalorie : 1370 kcal

Cena : 15.7 PLN

Przepis :

Na drugie danie, pory roku mają też wpływ, ale zdecydowanie mniejszy, bo nie zawsze mięso można zastąpić nowalijkami. Dzisiaj będą bitki wieprzowe, smażone z pomidorami. Z umytego mięsa oddzielam tłuszcz i kroję go w paski. Mięso kroję w poprzek włókien na porcje, zbijam tłuczkiem, formuję okrągłe bitki, oprószam solą i pieprzem, obtaczam w tartej bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Odkrojony tłuszcz stapiam. Umyte pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w grube plastry, oprószam mąką i smażę na smalcu oraz stopionym tłuszczu od mięsa, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Usmażone bitki układam na półmisku, na każdym kładę plaster pomidora i posypuję dość obficie posiekanym szczypiorkiem. Bitki podaję z frytkami lub ziemniakami gotowanymi oraz sezonowymi surówkami. Bitki takie można przyrządzić w ten sam sposób, również z polędwicy wieprzowej, które są z pewnością smaczniejsze, ale to już się wiąże z większymi kosztami.


Bitki wołowe

Składniki :

Kalorie : 1900 kcal

Cena : 14.9 PLN

Przepis :


Cebulowa zupa z ryżem

Składniki :

2 duże cebule, pół szklanki ryżu, litr bulionu warzywnego z kostki, pół szklanki gęstej śmietany, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki mąki, sok z cytryny, pokrojona natka pietruszki, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku.

Kalorie : 1430 kcal

Cena : 8.4 PLN

Przepis :

Obiad zacznę od zupy cebulowej z ryżem. Ryż myję w zimnej wodzie na sicie, osączam i wrzucam do garnka z dużą ilością wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję aż będzie miękki (dobry kwadrans), a potem osączam na sicie. Teraz obieram obie cebule i siekam. Oliwę rozgrzewam w rondelku i smażę cebulę na małym ogniu, często mieszając, aż będzie szklista. Oprószam mąką i smażę aż się zezłoci. Dolewam bulion i gotuję całość 10 minut; wtedy wsypuję ugotowany ryż i doprowadzam zupę do wrzenia. Zdejmuję z ognia, doprawiam sokiem cytrynowym, solą, przyprawami i zabielam śmietaną. Na koniec posypuję zupę posiekaną natką pietruszki i wydaję na stół.


Chłodnik na botwinie

Składniki :

po pęczku młodych buraczków, szczypiorku, koperku i rzodkiewek, duży zielony ogórek wężowy, 4 jajka na twardo, 2 schłodzone kefiry, ćwiartka śmietany 12 proc., sól do smaku (i ewentualnie - ćwiartka kwasu z buraków).

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Wiosną często robię warzywne chłodniki. Rodzina bardzo je lubi, bo są smaczne i zawierają ogromne ilości witamin. Dziś zrobię mój sztandarowy chłodnik na botwinie, gęsty i bardzo syty. Traktujemy go jako jedno danie, z dodatkiem małych młodych ziemniaków - najpierw podgotowanych, a potem w całości podsmażonych. Ładny pęczek młodych buraczków trzeba bardzo starannie opłukać, pokroić w cienkie paski i ugotować pod przykryciem, w małej ilości posolonej wody. W tej samej wodzie gotuję jajka na twardo. Odcedzam i studzę ugotowaną botwinę i jajka. Teraz biorę się do warzyw. Długiego wężowego ogórka obieram cienko i kroję w drobną kostkę. Umyte rzodkiewki tarkuję grubo, potem kroję drobno koperek i szczypiorek. Warzywa, ostudzoną botwinę i pokrojone w małe ćwiarteczki jajka wkładam do dużej salaterki i solę do smaku. Dwa półlitrowe kefiry z mleczarni kościańskiej mocno schłodzone w lodówce, rozkłócam z ćwiartką dwunastoprocentowej śmietany i zalewam warzywa. Dawniej używałam do chłodnika kwaśnego mleka, które zakwaszałam w specjalnym glinianym garnku, przykrywanym dziurkowaną pokrywką. Te czasy już minęły bezpowrotnie. W zasadzie chłodnik można już wystawiać na stół. Ja w końcówce dodaję jeszcze ćwiartkę kwasu z buraków, który zawsze stoi w spiżarni przykryty gazą. Chłodniczek jest wtedy pikantniejszy i ma ładniejszy kolor. Nie jest to konieczne. Do tej pysznej i gęstej zupy wiosennej podaję młode ziemniaczki, które gotuję 15 minut w łupinach, potem obieram i w całości zasmażam na maśle i margarynie.


Chłodnik szczawiowo-buraczany

Składniki :

10 dag szczawiu, 2 szklanki zsiadłego mleka, 150 ml śmietany, szklanka zakwasu buraczanego, 4 jaja na twardo, sól i cukier do smaku, zielony koperek.

Kalorie : 860 kcal

Cena : 7.4 PLN

Przepis :

Wykorzystując to wszystko co daje natura, na dzisiejszy obiad przygotuję chłodnik szczawiowo-buraczany. Szczaw przebieram, myję i drobno siekam, a następnie zalewam szklanką wrzącej wody, solę, zagotowuję, przecieram przez sito i studzę. Zsiadłe mleko z dodatkiem śmietany roztrzepuję trzepaczką, łączę z zakwasem buraczanym i szczawiem, dodaję drobno posiekany koperek. Przyprawiam do smaku solą i cukrem, odstawiam i schładzam. Ugotowane jaja na twardo kroję w plasterki i układam na talerzach, zalewam zupą i podaję do stołu. W upalne dni można do każdej porcji włożyć kostkę lodu konsumpcyjnego.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt