Dzisiaj jest : 15-12-2017
Imieniny obchodzą : Cecylia, Walerian, Celina, Wolimir, Fortunata, Ignacy
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka domowa
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Zapiekanka warzywna z rybą smażoną

Składniki :

4 filety z ryby morskiej, mały por, mała papryka czerwona lub zielona, 3 pomidory, 2 łyżki oliwy, łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki, sól, biały pieprz i ulubione przyprawy.

Kalorie : 630 kcal

Cena : 10 PLN

Przepis :

Na drugie podam dziś zapiekankę warzywną z morską rybą smażoną. Najpierw zakrzątnę się przy warzywnej zapiekance. Trzeba podsmażyć na oliwie przez dwie minuty, pokrojony por i paprykę. Dodać obrane ze skórki pomidory i trochę wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować około pięciu minut. Przełożyć do ogrzanego garnka, posypać natką i przykryć. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut. Doprawić do smaku. Teraz bierzemy się do ryb. Umyte filety osuszamy papierowymi ściereczkami, solimy i pieprzymy. Smażymy krótko z obu stron bez żadnej panierki. Podajemy z zapiekanką, w towarzystwie sałatki z pora.


Zielona zupa

Składniki :

2 duże łodygi selera, 20 dag młodej kapusty, por, 10 dag świeżego zielonego groszku, pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietany, kostka bulionowa, 4 kromki czerstwego razowego chleba, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Kalorie : 220 kcal

Cena : 6.7 PLN

Przepis :

Podśpiewywałam od rana ,,Zielono mi’’ i dlatego pierwszy akt obiadowy rozpoczęłam zieloną zupą. Najsampierw trzeba łodygi selera oczyścić z włókien, pokroić w plasterki. Por pokroić w półplasterki, kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać masło, włożyć rozdrobnione warzywa i smażyć trzy minuty. Potem wlać litr wrzątku z kostką bulionową i gotować zupę 10 minut. Teraz dodać groszek i gotować następne 10 minut, doprawić solą, pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Kromki czerstwego chleba pokroić w kostkę i smażyć na patelni na oliwie z obranym ząbkiem czosnku. Grzaneczki czosnkowe wrzucamy na talerze wraz pokrojoną natką pietruszki i zalewamy przepyszną zieloną zupą.


Zrazy cielęce bite w sosie naturalnym

Składniki :

Kalorie : 1850 kcal

Cena : 20.3 PLN

Przepis :


Zupa chłodząca na sposób sołacki

Składniki :

kg pomidorów, 20 dag świeżych ogórków, łyżka posiekanej naci pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego zielonego estragonu, łyżka oliwy, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Kalorie : 680 kcal

Cena : 6.1 PLN

Przepis :

Mamy znowuż upalne dni, więc na dzisiaj przygotuję zupę chłodzącą na sposób sołacki. Świeże ogórki cienko obieram, kroję w plasterki, oprószam solą i pieprzem. Pomidory myję, sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kawałki i razem z ogórkiem i oliwą miksuję, a następnie przecieram przez sito. Otrzymaną miazgę mieszam z drobno posiekaną zieleniną, przyprawiam sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Oziębiam w lodówce. Zupę podaję w filiżankach.


Zupa fantazja

Składniki :

50 dag białej fasoli konserwowej, 25 dag boczku, 60 dag pomidorów, 15 dag cebuli, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu, pół szklanki śmietany, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku, zielona pietruszka.

Kalorie : 870 kcal

Cena : 7.9 PLN

Przepis :

Zestaw obiadowy, który dzisiaj polecam, przygotowuję wówczas, kiedy zależy mi na szybkim jego wykonaniu. Wykorzystuję wtedy jak najwięcej półproduktów. Nie oznacza to jednak, że obiad będzie niedobry. Zaczynam od zupy, a będzie to zupa, którą nazwałam ,,fantazja’’. Obieram cebulę i czosnek, płuczę i drobno siekam. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na oliwie, dokładam cebulę, czosnek i duszę 5 minut. Następnie dodaję białą fasolę konserwową wraz z zalewą, wlewam bulion i gotuję na małym ogniu 10 minut. Sparzam pomidory, obieram ze skórki, kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję kolejne 5 minut. Przed podaniem, zupę łączę ze śmietaną, doprawiam pieprzem i solą do smaku, posypuję drobno posiekaną zieleniną. Zupę podaję z pszennym pieczywem.


Zupa jabłuszkowa

Składniki :

kg kwaśnych i soczystych jabłek, 6 łyżek cukru, szklanka mleka i śmietanki, 4-5 goździków, łyżeczka cynamonu.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Pyszna zupa jabłuszkowa. Obrane jabłka trzeba pokroić w ćwiartki i ugotować z goździkami i cynamonem. Ugotowane - zmiksować lub przetrzeć, dodać cukru i zabielić mlekiem zmieszanym ze śmietanką. Lekko podgrzać i wydać zupę na stół z małymi grzaneczkami.


Zupa jarzynowa z serem

Składniki :

40 dag warzyw mieszanych: (marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, kalarepa, pół szklanki zielonego groszku), 3 łyżki startego żółtego sera, pół szklanki śmietany, 4 łyżki makaronu, sól, pieprz, zielenina

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Serce raduje obfitość nowalijek na straganach. Kupiłam trochę świeżych warzyw i trochę z ubiegłego sezonu. Będę dziś gotować zupę jarzynową z serem. Obrane i umyte warzywa pokrajać na cienki makaronik lub zetrzeć na tarce, kalafior podzielić na cząstki, zalać w garnku 1 i 1/2 l wrzącej wody, dodać sól, pieprz, gotować na dość silnym ogniu przez 15 min. Następnie dodać makaron i gotować przez dalsze 15 min. Po odstawieniu z ognia dodać starty żółty ser, wlać śmietanę i wsypać zieleninę. Gotowe. Można wydawać na stół


Zupa kalafiorowa na mleku

Składniki :

litr mleka, 2 średniej wielkości kalafiory (60 dag), 50 dag ziemniaków, 2 dag masła, sól i cukier do smaku.

Kalorie : 720 kcal

Cena : 6.9 PLN

Przepis :

Dzisiaj postanowiłam przygotować na obiad zupę kalafiorową na mleku. Na Rynku Jeżyckim kupiłam dwa świeże kalafiory i trochę innych warzyw potrzebnych do ugotowania dzisiejszego obiadu. Zaczęłam jak zwykle od zupy. Kalafiory starannie myję, czyszczę, usuwam liście i płuczę. Jedną ćwiartkę kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w niewielkiej ilości wody. Pozostały kalafior wraz z obranymi i opłukanymi ziemniakami kroję i gotuję do miękkości w małej ilości wrzącej osolonej wodzie. Następnie przecieram całość przez sito. Przecier pomidorowy dokładnie mieszam z przegotowanym, gorącym mlekiem, wlewam do przetartych kalafiorów i ziemniaków, dodaję masło i przyprawiam do smaku solą oraz cukrem. Całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję ugotowane osobno różyczki kalafiora. Zupę podaję z grzankami.


Zupa koperkowa

Składniki :

pęczek koperku, 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, ćwierć małego selera, kawałek pora, żółtko, łyżka mąki, kostka rosołowa, sól i ulubione przyprawy.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Wypatrzyłam na ryneczku wspaniałą miotłę zielonego koperku. Będzie zupa koperkowa. Z warzyw ugotowałam wywar. Koperek drobno posiekałam, dodałam do wywaru i zagotowałam. Teraz trzeba zaprawić zupę mąką i żółtkiem (żółtko rozmieszać w kubeczku bardzo dokładnie i wolno dolewać do niego zupę). Zupę, doprowadzić do wrzenia, zaprawić kostką rosołową, dodać sól i przyprawy. Podaję z drobnym makaronem lub lanymi kluseczkami.


Zupa krem z brukselki

Składniki :

60 dag rosołu, 25 dag brukselki, 3 dag masła, 3 dag mąki pszennej, 10 dag śmietany 18 proc., żółtko, sól do smaku.

Kalorie : 740 kcal

Cena : 6.4 PLN

Przepis :

Niedzielne obiady w moim domu, tradycyjnie już muszą odróżniać się od pozostałych, zwykłych dni, dlatego na dzisiejszy obiad proponuję zupę - krem z brukselki. W części rosołu, ugotowanego wcześniej, z dodatkiem soli, gotuję w odkrytym naczyniu starannie oczyszczoną z nadpsutych listków i opłukaną brukselkę. Gdy brukselka miękka, pozostawiam po 2 sztuki na porcję w całości, a resztę przecieram przez sito. Przyrządzam jasnozłotą zasmażkę, nieco ostudzam. Do odmierzonej części rosołu wlewam śmietanę, przecier z brukselki oraz zasmażkę i raz zagotowuję. Krem zaciągam żółtkiem. Krem podaję w filiżankach z dwiema ugotowanymi brukselkami na porcję.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt