Dzisiaj jest : 15-12-2017
Imieniny obchodzą : Cecylia, Walerian, Celina, Wolimir, Fortunata, Ignacy
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka domowa
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Zupa migdałowa

Składniki :

Litr mleka, 15 dag słodkich migdałów, łyżka rodzynków, 2 łyżki ryżu, kawałek cynamonu, cukier do smaku

Kalorie : 1320 kcal

Cena : 7 PLN

Przepis :

Polecam bardzo prostą i smakowitą - zupę migdałową. Zagotować  mleko z cukrem i kawałkiem cynamonu. Sparzyć 15 dag słodkich migdałów, obrać ze skórki, usiekać, zemleć na miałko w donicy, rozprowadzić zagotowanym mlekiem, wrzucić łyżkę rodzynków i zagotować. Osobno ugotować 2 łyżki ryżu na sypko, włożyć do wazy, zalać mlekiem z migdałami.


Zupa po "naszemu"

Składniki :

kg ziemniaków, 2 l wody, 15 dag słoniny, duża cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku. Zacierka: 10 dag mąki pszennej, jajo, woda, sól do smaku.

Kalorie : 2380 kcal

Cena : 6.6 PLN

Przepis :

Proponuję na dzisiejszy obiad zupę po „naszymu”, czyli na każdą kieszeń. Najpierw ziemniaki obieram, płuczę, kroję w kostkę, zalewam osolonym wrzątkiem i gotuję wraz z przyprawami. Następnie robię zacierkę: zagniatam mąkę z jajem i dwoma łyżkami wody, solę i wyrabiam na twarde ciasto. Skubię na drobne kawałki, podsypuję mąką i wrzucam do wrzątku, gotuję, odcedzam, przelewam gorącą wodą. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, wrzucam zacierki. Kroję słoninę, przetapiam na patelni i dodaję do niej drobno posiekaną cebulę, a gdy nabierze złotego koloru, wlewam całość do zupy i zagotowuję.


Zupa pychota

Składniki :

2 l wywaru z kości i warzyw, 5 ziemniaków, 10 dag boczku, cebula, liść lauru, ziele angielskie, majeranek, pieprz i sól do smaku, zielona pietruszka. Jajko i mąka na lane kluski.

Kalorie : 780 kcal

Cena : 6.9 PLN

Przepis :

Polecam na dzisiejszy obiad danie, którego dawno nie przygotowywałam, a przypomniał mi o nim mój syn. Na pierwsze danie ugotuję zupę pychotę (tak ją nazywał syn, kiedy był małym chłopcem). Boczek i obraną cebulę kroję w kostkę i razem przesmażam na patelni. Następnie przekładam do garnka i zalewam wcześniej ugotowanym wywarem z kości i warzyw, którego część wykorzystam do drugiego dania. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję. Po ugotowaniu przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Z jaja, mąki i odrobiny soli robię ciasto, na kluski kładzione. Nabieram łyżeczką małe ilości ciasta i wkładam do wrzącej zupy. Przed podaniem zupę posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.


Zupa rybna na kwaśno

Składniki :

Duży leszcz, po 2 cebule, marchwie i pietruszki, pół szklanki śmietany, 2 żółtka, sok z cytryny, pokrojona zielenina, sól i biały pieprz.

Kalorie : 2100 kcal

Cena : 11 PLN

Przepis :

Kupiłam pięknego, dużego i taniego leszcza. Zrobię dziś zupę rybną na kwaśno. Obrane warzywa trzeba ugotować w dwóch litrach wody, następnie dodać sprawioną i pokrojoną w dzwonka rybę. Po 20 minutach odcedzić wywar, z ryby wyjąć ości. Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito i wraz z kawałkami ryby włożyć do wywaru. Zupę zagotować, zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem, roztrzepanym ze śmietaną. Zakwasić sokiem z cytryny i podawać z grzankami, posypaną zieleniną.


Zupa szczawiowa

Składniki :

15 dag włoszczyzny, 15 dag szczawiu, kilka listków lubczyku, 2 łyżki mąki, żółtko, ćwiartka mleka, łyżka masła, sól do smaku.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Teraz jest najlepszy okres na zbieranie szczawiu. Kwaśne listka są delikatne i bardzo smaczne nawet na surowo, po dokładnym umyciu. Syn sąsiadki przyniósł mi sporą garstkę szczawiu zebranego daleko od spalin, na Dębinie. Będzie dziś zupa szczawiowa. Warzywa trzeba umyć, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować. Kwaśne listka umyć, sparzyć i przepuścić przez maszynkę do jarzyn (lub przetrzeć). Teraz najważniejsze: połowę masy szczawiowej przełożyć do wazy, resztę ugotować w małej ilości wody, potem odcedzić, podprawić mąką zmieszaną z mlekiem i zagotować. Masę tę wrzucamy do wywaru w warzyw, dodajemy kilka listków lubczyku i solimy. Tuż przed wydaniem dodajemy do wywaru żółtko zmieszane z masłem i wszystko przelewamy do wazy z surowym szczawiem. Tę zupę podawać można na wiele sposobów - z grzankami, pulpetami z mięsa, z lanym ciastem, ryżem, pęczakiem, ziemniakami, ale najczęściej z jajkami na twardo, krojonymi w ćwiartki i układanymi na talerzach przed nalaniem zupy. Zamiast mleka można też dać śmietanę lub śmietankę. Niektórzy gotują też szczawiową na wywarze z kości.


Zupa wiejska

Składniki :

50 dag włoszczyzny, 2 cebule, 6 dag smalcu własnej roboty, 60 dag ziemniaków, 3 dag mąki pszennej, listek laurowy, sól i pieprz do smaku, zielenina.

Kalorie : 1390 kcal

Cena : 8.5 PLN

Przepis :

Przepis na zupę, którą będę dzisiaj gotowała, bardzo dawno temu dostałam od sąsiadki, kiedy byłam jeszcze początkującą gospodynią i miałam kłopoty z wymyślaniem co przygotować na obiad. Jest to zupa wiejska. Warzywa myję, obieram, płuczę, drobno kroję i lekko podduszam na smalcu. Zalewam wrzącą wodą, solę, dodaję listek laurowy i gotuję. Ziemniaki myję, obieram, płuczę, kroję w kostkę, po pół godzinie dodaję do zupy i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i rumienię na smalcu na jasnozłoty kolor, dodaję przesianą mąkę, chwilę podgrzewam mieszając, a następnie rozprowadzam odrobiną zimnej wody. Mieszając zagotowuję, wlewam do wrzącej zupy, stale mieszając. Odstawiam, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec zupę posypuję drobno posiekaną zieleniną.


Zupa z grzybów suszonych z kaszą

Składniki :

4 dag suszonych grzybów, pęczek włoszczyzny, 3 dag masła, 10 dag kaszy perłowej, szklanka mleka, pół szklanki śmietany, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Kalorie : 780 kcal

Cena : 8.3 PLN

Przepis :

W dzisiejszych czasach kobiety mają ułatwione zadanie, jeśli chodzi o gotowanie obiadów, bo praktycznie wszystkie potrzebne artykuły są do nabycia, chociażby cielęcina, z której przygotuję drugie danie. Dawniej można było tylko o niej pomarzyć.  Zacznę od zupy do której wykorzystam, mimo że mamy wiosnę, ubiegłoroczne zapasy. Będzie to zupa z grzybów suszonych z kaszą. Grzyby myję i moczę przez 2 godziny w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Następnie w tej samej wodzie, w której się moczyły, gotuję. Kaszę przebieram, płuczę na sicie, wsypuję do garnka, dodaję połowę porcji masła, zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Obrane i umyte warzywa kroję w drobne paski, lekko podduszam z dodatkiem masła, zalewam wrzącą wodą, solę, gotuję i łączę z wywarem odcedzonym z grzybów. Dodaję miękką kaszę i drobno pokrojone grzyby, wlewam mleko i śmietanę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.


Zupa z kapusty białej z chrzanem

Składniki :

Wywar: 25 dag kości, pęczek włoszczyzny. Zupa: 70 dag kapusty białej, 2 cebule, łyżka masła, 4 szklanki rosołu (może być z kostki), 2 pełne łyżki tartego chrzanu, pół szklanki śmietany 18 proc., pół łyżki mąki pszennej, pieprz i sól do smaku, szczypiorek.  

Kalorie : 560 kcal

Cena : 8.7 PLN

Przepis :

Zawsze staram się, by obiady nie były zbyt skomplikowane w przygotowaniu i myślę, że każda gospodyni, nawet ta mniej doświadczona w kuchennych bojach, doskonale sobie z nim poradzi. Zabieram się zatem do pracy. Zaczynam tradycyjnie od zupy, a będzie to zupa z kapusty białej z chrzanem. Najpierw jednak gotuję wywar z kości i włoszczyzny, który będzie potrzebny do przygotowania zupy. Następnie kapustę obieram ze zwiędniętych liści, czyszczę, wykrawam głąb, płuczę, osączam i drobno szatkuję. Trochę pasemek odkładam do dekoracji. Cebulę obieram, płuczę i drobno siekam. Przygotowaną kapustę i cebulę duszę w maśle przez kilka minut, następnie dodaję wcześniej ugotowany, gorący rosół, tarty chrzan, sól, pieprz i gotuję 20 minut. Śmietanę mieszam z mąką, wlewam do zupy i mieszając zagotowuję. Przed podaniem zupy, każdą porcję posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem i odłożoną poszatkowaną kapustą.


Zupa z porów

Składniki :

pół kg porów (tylko białe części), pół kg ziemniaków, łyżeczka masła, litr bulionu z kury, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz i ulubione przyprawy, szczypiorek.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Zrobię szybką zupę na zimno. Będzie to bardzo nietypowa zupa z porów. Białe części porów i obrane ziemniaki kroimy drobno i dusimy pomalutku w odrobinie masła, przez niecały kwadrans. Zalewamy litrem bulionu drobiowego, solimy i dodajemy przypraw, a potem gotujemy na małym płomieniu dobre pół godziny. Po zdjęciu z ognia przepuszczamy ugotowane pory i ziemniaki kilka razy przez mikser. Płyn musi być czyściutki i aksamitny. Już w wazie, wstawiamy do lodówki na dobre 2 godziny. Przed podaniem na stół posypujemy świeżym szczypiorkiem i polewamy śmietaną.


Zupa z sałaty

Składniki :

2 duże główki sałaty, szklanka wywaru z jarzyn, 3 szklanki mleka, łyżeczka masła, łyżka mąki pszennej, sól, cukier oraz pieprz do smaku, zielenina.

Kalorie : 420 kcal

Cena : 9.4 PLN

Przepis :

Rzadko która gospodyni wie, że sałatę można również wykorzystać na zupę. Dzisiaj właśnie ugotuję zupę z sałaty, która jest bardzo tania. Nie oznacza to, że jest niesmaczna, wręcz przeciwnie. Sałatę bardzo starannie czyszczę odrzucając nadpsute i zwiędnięte liście, płuczę i gotuję przez chwilę w bardzo małej ilości wody. Gdy przestygnie kroję ją bardzo drobno. Wcześniej ugotowany wywar z jarzyn mieszam z mlekiem, dorzucam sałatę i zagotowuję. Zupę zagęszczam zasmażką z mąki pszennej i masła. Na koniec przyprawiam do smaku solą, cukrem, oraz pieprzem. Lekko ciepłą zupę podaję z ryżem na sypko i posypaną drobno posiekaną zieleniną.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt