
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

4 średnie ziemniaki, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por, 2 czerwone papryki, kostka bulionu warzywnego, 10 dag śmietany, łyżka masła, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku, zielona pietruszka.
Kalorie : 770 kcal
Cena : 8.3 PLN
Przepis :Wiosenny sobotni obiad zaplanowałam tak: zupa ziemniaczana z papryką. Włoszczyznę obieram, płuczę, drobno kroję, zalewam sześcioma szklankami wrzącej wody, dodaję kostkę bulionu warzywnego i podgotowuję. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w półplasterki, wkładam do warzyw, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję wszystko do miękkości. Zupę zabielam śmietaną i dokładam łyżkę masła, doprawiam do smaku. Paprykę kładę na 5 minut do wrzątku, ostudzam, obieram ze skórki, kroję w paski i dodaję do zupy. Po nalaniu na talerz, zupę posypuję drobno posiekaną zieleniną.
6 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy, 10 dag pysznego chleba, pół litra mleka, liść laurowy, strąk świeżej czerwonej papryki, 8 kromek bułki paryskiej, sól i biały pieprz, 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki.
Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Obiad zaczniemy zupą czosnkową z papryką. Obrane ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół i dusić w oliwie. Dodać chleb pokrojony w kostkę, pół litra wody oraz liść laurowy. Gotować 15 minut na małym ogniu. Paprykę przeciąć na pół, usunąć nasiona i białe włókna, pokroić w drobną kosteczkę. Kromki bułki paryskiej posmarować olejem i podsmażyć na patelni. Zupę przecedzić, dodać mleka i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy dodajemy podsmażone kromeczki bułki francuskiej, paprykę i pokrojoną natkę pietruszki.
50 dag kapusty czerwonej, 20 dag podwędzonej kiełbasy, 2 łyżki oleju, cebula, 5 dag suszonych śliwek, sól, pieprz, cukier i imbir do smaku.
Kalorie : 960 kcal
Cena : 9.4 PLN
Przepis :Obiad dzisiejszy nie będzie skomplikowany, ale trochę czasu zajmie. Postanowiłam ugotować zupę z kapusty czerwonej. Z kapusty usuwam uszkodzone liście, wycinam głąb, dokładnie myję, drobno szatkuję i solę. Czekam aż trochę zmięknie i podduszam na oleju. Następnie zalewam wrzątkiem, dodaję pieprz, obraną i drobno posiekaną cebulę i gotuję. Pod koniec gotowania dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę i namoczone kilka godzin wcześniej suszone śliwki. Ugotowaną zupę przyprawiam do smaku solą, cukrem oraz odrobiną imbiru.
30 dag wątróbki cielęcej, pół pęczka włoszczyzny, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, cebula, garstka pokrojonego zielonego koperku, sól i pieprz.
Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Potrawy wypisane ze starego rodzinnego zeszytu kuchennego. Zupę z wątróbki cielęcej zrobiłam według przepisu mojej babci. Najpierw ugotowałam wywar z włoszczyzny. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zasmażyłam na maśle. Do tej podrumienionej cebulki, dołożyłam obraną z błon i pokrojoną wątróbkę cielęcą, dodałam dwie łyżki wody i dusiłam pod przykryciem dobre dziesięć minut. Wywar przecedziłam, a mięso z cebulą przepuściłam przez maszynkę i dodałam do wywaru, podprawiłam zasmażką i zagotowałam. Teraz dopiero ,,dosmaczyłam’’ zupę, dodając sól, pieprz i na koniec pokrojony zielony koperek. Można ją wydawać na stół z gotowymi małymi grzankami.
60 dag żeberek wieprzowych, 10 dag słoniny wędzonej, 20 dag papryki, 10 dag cebuli, 15 dag pomidorów, 10 dag parówek cienkich, 2 dag mąki, sól, pieprz, papryka mielona.
Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Czas na drugie. Żeberka wieprzowe szykuję często według przepisu mej przyjaciółki z Winiar - Teresy. Najlepszy w tych żeberkach po winiarsku jest sos. Najpierw żeberka myję, osączam, kroję na porcje, posypuję przyprawami i częścią mąki. Słoninę tnę w kostkę, krótko podsmażam , dodaję żeberka, rumienię, dodaję oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, skrapiam wodą i duszę na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełniam wodą. W międzyczasie obieram ze skórki parówki, kroję w półplasterki. Pomidory zalewam na chwilę wrzącą wodą, obieram ze skórki i pokrojone dodaję do żeberek pod koniec duszenia, razem z parówkami oraz pozostałą mąką, wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Doprawiam, po zdjęciu z ognia, jeszcze raz - do pikantnego smaku - solą, pieprzem i papryką. Podaję z ziemniakami i kapustą kwaszoną z tartym jabłkiem.
Kalorie : 1910 kcal
Cena : 17.3 PLN
Przepis :