Dzisiaj jest : 23-05-2017
Imieniny obchodzą : Leontyna, Dezydery, Iwona, Symeon, Michał, Emilia, Dezyderiusz, Budziwoj, Eufrozyna, Jan
Wschód Słońca : 03:31Zachód Słońca : 19:35
Wschód Księżyca : 10:15Zachód Księżyca : 00:39
Domowa Apteczka
Apteczka domowa
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Chłodnik z nowalijek

Składniki :

Litr kefiru, 6 młodych marchewek, mała główeczka młodej kapusty, 2 pomidory, pęczek dymki, strąk świeżej papryki, sól.

Kalorie : 430 kcal

Cena : 7.2 PLN

Przepis :

Codziennie robię obchód między straganami i codziennie mnie radują nowalijki i coraz niższe na nie ceny. Rodzinka stale domaga się zup na zimno, z młodymi warzywami. No, to kombinuję w kuchni. Dziś nieco inny chłodnik z nowalijek. Młoda kapusta i marchewka stanowią w nim podstawę, pozostałe warzywa można komponować dowolnie tak, by wzbogacić smak chłodnika i aby odpowiadał nam smakowo. Warzywa dokładnie umyć, marchewkę i pomidory obrać. Młodą kapustę, w zależności od gatunku pokroić lub poszatkować. Marchewkę przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w plasterki. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, posiekać cebulkę. Wszystko razem wymieszać z kefirem. Oziębić w lodówce i wydawać na stół.


Cielęcina w potrawce

Składniki :

70 dag cielęciny bez kości (najlepiej - łopatka), duża cebula, 8 pieczarek konserwowych, żółtko, pół cytryny, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 kostki rosołowe wołowe (litr rosołu), pół łyżeczki soli, pieprz czarny mielony.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Bardzo lubimy cielęcinę w potrawce z pieczarkami. Trzeba z rozwagą wybrać u rzeźnika ładny kawałek mięsa, najlepiej z łopatki. Cielęcinę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę (2-3 cm), usmażyć na maśle na wolnym ogniu, nie rumienić. Dodać mąkę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Następnie mieszając wlewać bulion mieszając, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około 30 minut. Gotowe mięso wyjąć łyżką cedzakową, a powstały sos zagęścić mąką. Ponownie włożyć cielęcinę, dodać pokrojoną drobno cebulę oraz pieczarki i dusić około 30 minut. Żółtko rozmieszać ze śmietaną i rozprowadzić w sosie, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Nie gotować. Na koniec dodać łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Potrawę podaję z ryżem i surówką z marchewki.


Dorszowa zupa

Składniki :

20 dag filetów z dorsza, 2 łyżki oleju, średnia cebula, mały seler, kilka ziarenek zielonego pieprzu, 2 ziemniaki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, sól i oregano.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Z filetów dorszowych, sprawiających najmniejszy kłopot przy obróbce, przygotuję zupę dorszową. Gotuję rybne filety przez 15 minut, potem wyjmuję i cedzę wywar. Na oleju duszę drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek, pokrojony w kostkę seler i pieprz zielony. Dodaję to do wywaru z ryby, potem także pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, doprawiam do smaku. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dorzucam rybie mięso i zagotowuję.


Fantazja

Składniki :

50 dag białej fasoli konserwowej, 25 dag boczku, 60 dag pomidorów, 15 dag cebuli, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu, pół szklanki śmietany, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku, zielona pietruszka.

Kalorie : 890 kcal

Cena : 7.4 PLN

Przepis :

Zestaw obiadowy, który dzisiaj polecam, przygotowuję wówczas, kiedy zależy mi na szybkim jego wykonaniu. Wykorzystuję wtedy jak najwięcej półproduktów. Nie oznacza to jednak, że obiad będzie niedobry. Zaczynam od zupy, a będzie to zupa, którą nazwałam ,,fantazja’’. Obieram cebulę i czosnek, płuczę i drobno siekam. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na oliwie, dokładam cebulę, czosnek i duszę 5 minut. Następnie dodaję białą fasolę konserwową wraz z zalewą, wlewam bulion i gotuję na małym ogniu 10 minut. Sparzam pomidory, obieram ze skórki, kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję kolejne 5 minut. Przed podaniem, zupę łączę ze śmietaną, doprawiam pieprzem i solą do smaku, posypuję drobno posiekaną zieleniną. Zupę podaję z pszennym pieczywem.


Fasolowa z owocami - zupa

Składniki :

12 dag kolorowej fasoli, 3 dag suszonych śliwek, 15 dag wołowiny bez kości, 50 dag ziemniaków, jabłko (kwaskowe), średnia cebula, pół łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, sól do smaku, zielenina.

Kalorie : 1120 kcal

Cena : 8.7 PLN

Przepis :

Najpierw przygotuję zupę fasolową z owocami. Namoczoną poprzedniego dnia fasolę odcedzam, rzucam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję. Pod koniec gotowania solę, śliwki suszone myję, moczę przez godzinę w małej ilości wody, następnie wyjmuję pestki i miąższ kroję w paseczki. Mięso dokładnie myję, kroję w kostkę, wrzucam do garnka, zalewam litrem wody i gotuję na małym ogniu. Gdy jest prawie miękkie, dodaję obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, solę i gotuję do miękkości. Dodaję ugotowaną fasolę, pokrojone w paseczki śliwki, obrane i pokrojone jabłko, obraną i pokrojoną w talarki cebulę, przesmażoną uprzednio na oleju i koncentrat pomidorowy. Na koniec zupę przyprawiam solą do smaku i zagotowuję. Przed podaniem dosypuję drobno posiekaną zieleniną.


Flaczki z boczniaka

Składniki :

30 dag boczniaków, pół pęczka włoszczyzny, 3 łyżki oliwy, ziele i 2 listki laurowe. Do smaku - sól, pieprz, curry, papryka słodka, ostra, imbir i majeranek.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Zapraszam na flaczki z boczniaka. To pikantna zupa, więc nie żałuję przypraw. Boczniaki umyć, pokroić w paski i smażyć na oliwie. Włoszczyznę obrać i ugotować z listkiem bobkowym, zielem angielskim i solą. Wyjąć z wody i pokroić w słupki. Kiedy boczniaki będą prawie miękkie, dodać pokrojony w talarki por. A potem to wszystko wrzucamy do wywaru, warzywa też. Teraz trzeba zrobić zasmażkę z łyżki mąki i oliwy. Rozcieńczamy wywarem - i do zupy. Na koniec przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy.


Gicz barania

Składniki :

Kalorie : 2480 kcal

Cena : 14.1 PLN

Przepis :


Gicz cielęca w kapuście

Składniki :

Składniki na 6 osób a i więcej sie wyżywi gicz cielęca (około 2 kg z kością), półtora kg ziemniaków, 40 dag kiszonej kapusty, 2 jabłka, 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, szklanka soku jabłkowego, pęczek natki pietruszki, 4 łyżki piwa, łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, biały pieprz.

Kalorie : 2950 kcal

Cena : 23 PLN

Przepis :

Szykuję na niedzielny, proszony obiad gicz cielęcą w kapuście z ulubionymi kluskami mojej rodziny i gości. Najpierw trzeba przygotować mięso. Obrać czosnek, drobno posiekać lub zmiażdżyć. Umyć i osuszyć całą gicz z kością. Natrzeć ją solą, pieprzem i czosnkiem, posmarować olejem. Ułożyć na blasze i piec około dwóch godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie podlewać piwem. Czas brać się za kapuchę. Trzeba ją włożyć do garnka, wlać szklankę soku jabłkowego. Wrzucić listki bobkowe, goździki i ziele angielskie. Dusić przez godzinę na małym ogniu, pod przykryciem. W międzyczasie umyć jabłka, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki i pokroić na cząstki. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Teraz weźmiemy się do moich słynnych klusek, trochę innych niż tradycyjne kulanki. Pyry umyć. Połowę ugotować w mundurkach, obrać, ostudzić, a następnie zemleć. Resztę cienko obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, wbić jaja, osolić. Umyć natkę pietruszki, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do masy kartoflanej, zagnieść ciasto. Formować w mące kulki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać 3 - 4 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotować 5 - 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na sitko, przelać gorącą wodą. Wyjąć kapustę na półmisek, ułożyć na nią całą upieczoną gicz. Kroić dopiero na stole. Kluski podajcie w osobnym naczyniu, polane stopionym tłuszczem.


Gołąbki z pieczarkami

Składniki :

główka kapusty, pół kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki margaryny do smażenia, sól, pieprz i ulubione przyprawy. Sos: 2 łyżki mąki, 2 dag masła, rosół z kostki, kubeczek śmietany, pół szklanki przecieru pomidorowego, sól i pieprz.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Na drugie wydaję na stół gołąbki z pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym. Obgotować kapustę bez głąbu. Pieczarki obrać, umyć. Do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą wrzucić grzyby i małą cebulkę, ugotować. 2 duże cebule pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Kapustę zdjąć z ognia, oddzielić liście. Ugotowane grzyby drobno pokroić, wymieszać z cebulą i usmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz na każdy liść kapusty i złożyć go w kopertę. Gotowe gołąbki obsmażyć na patelni, po czym ułożyć w garnku. Teraz musimy przygotować sos. 2 stołowe łyżki mąki podsmażyć na patelni, rozprowadzić dwoma szklankami rosołu z kostki, dodać kubeczek śmietany, trochę masła i soli. Gotować 10 minut. Dodać pół szklanki przecieru pomidorowego, wymieszać i zagotować. Sos wlać do garnka z gołąbkami i dusić 5 minut pod przykryciem.


Grochowa z kaszą i mięsem

Składniki :

Postawimy dziś na kaszę, która dobrze przygotowana jest smaczna i lekkostrawna. Najpierw nietypowa grochówka. Spróbujcie grochowej z kaszą i mięsem. Namoczony na noc groch gotuję do miękkości i dokładnie miażdżę. Mięso gotuję w osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, dodaję do wywaru kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa.  Kiedy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjmujemy je, kroimy na małe kawałki i wrzucamy ponownie do wywaru. Z mąki i margaryny sporządzam zasmażkę. Dodaję ją wraz z rozgniecionym grochem do zupy i lekko całość podgotowuję. Teraz dodaję koncentratu pomidorowego, przyprawiam i posypuję w garnku pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Kalorie : 1890 kcal

Cena : 7 PLN

Przepis :

pół kg wieprzowiny z kością, szklanka grochu, 4 łyżki kaszy jęczmiennej, łyżka margaryny i mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 ziemniaki, cebula, pęczek włoszczyzny, sól, pieprz i natka zielonej pietruszki


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt