Dzisiaj jest : 17-10-2017
Imieniny obchodzą : Małgorzata, Lucyna, Laurentyna, Augustyna, Rudolf, Wiktor, Rudolfina, Seweryna, Sulisława, Marian, Rudolfa
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka samochodowa
Leki muszą mieć aktualną datę ważności, a w każdej apteczce powinny się znaleźć specyfiki używane stale przez domowników

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Gulasz po cygańsku

Składniki :

Kalorie : 3200 kcal

Cena : 19 PLN

Przepis :


Gulasz wieprzowy

Składniki :

70 dag mięsa wieprzowego, 4 dag mąki, 3 dag smalcu, 10 dag cebuli, 3 dag koncentratu pomidorowego, 30 dag wywaru rumianego, papryka mielona, sól.

Kalorie : 2300 kcal

Cena : 13.4 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję gulasz wieprzowy. Opłukane i oczyszczone mięso kroję w grubą kostkę, oprószam solą i obsmażam na rumiano ze wszystkich stron na silnym ogniu, przekładam do rondla. Obraną cebulę lekko zrumieniam na tłuszczu, wlewam do mięsa, dodając wywar rumiany i duszę na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy gulasz na dogotowaniu, dodaję koncentrat pomidorowy i paprykę. Mąkę rozprowadzam w zimnej wodzie, wlewam do mięsa i mieszając zagotowuję. Gulasz podaję z kaszą (gryczaną lub jęczmienną), makaronem, bądź ziemniakami i surówkami.


Gulasz z kurczaka

Składniki :

4 piersi drobiowe, strąk papryki świeżej, por, 2 cebule, 20 dag pieczarek, szklanka bulionu z kostki, kilka łyżek kwaśnej śmietany, łyżeczka mąki, natka pietruszki, 3 łyżki margaryny. Do smaku: - sproszkowana papryka, pieprz, sól.

Kalorie : 2700 kcal

Cena : 17.8 PLN

Przepis :

Na drugie zrobię nietypowe danie drobiowe - gulasz z kurczaka. Piersi kurczaka trzeba umyć i pokroić. Pieczarki, paprykę, pory, cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na margarynie. Kawałki kurczaka posypać mąką i obsmażyć ze wszystkich stron. Gdy mięso się zrumieni, podlać je rosołem, włożyć warzywa i dusić razem 25-30 min. Następnie wlać śmietanę i przyprawić. Przed podaniem posypać gulasz zieleniną. Potrawę podaję z makaronem lub kaszą i surówką z pora.


Jaja zapiekane

Składniki :

8 jaj, 20 dag pieczarek, cebula, szklanka rosołu, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, zielenina.

Kalorie : 1080 kcal

Cena : 7.8 PLN

Przepis :

Na drugie danie będą jaja zapiekane w sosie pieczarkowym. Pieczarki kroję w paseczki i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodaję posiekaną cebulę. Zalewam rosołem, doprawiam do smaku i duszę 10 minut pod przykryciem, po czym dodaję śmietanę wymieszaną z mąką. Jajka gotuję na półtwardo, studzę i obieram ze skorupek. Kroję na połówki i układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką. Zalewam gorącym sosem, wstawiam do gorącego piekarnika i zapiekam 5 minut. Po wyjęciu posypuję posiekaną zieleniną.


Kabaczki faszerowane mięsem

Składniki :

Kalorie : 2100 kcal

Cena : 14 PLN

Przepis :


Kalafior zapiekany

Składniki :

Duży kalafior, mała papryka czerwona, duża cebula, 25 dag parówek, 2 duże pomidory, 15 dag żółtego sera, natka pietruszki, zioła do smaku, łyżka majonezu, oliwa, cukier i sól do smaku.

Kalorie : 730 kcal

Cena : 7.9 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję kalafior zapiekany. Najpierw kalafior myję, usuwam zbędne liście, płuczę i gotuję na wpół miękko, w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Cebulę obieram, płuczę i wraz z umytą papryką kroję w kostkę, a parówki w talarki i wszystko razem podsmażam na oleju. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję na ćwiartki i dodaję do parówek wraz z ziołami, pół szklanki wody i przez dwie minuty duszę na małym ogniu. Gdy sos przestygnie, dodaję łyżkę majonezu. Ugotowany kalafior wkładam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem, posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do dobrze nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.


Kalarepa krem

Składniki :

50 dag kalarepy, 3 dag masła, pęczek zielonej pietruszki, pęczek koperku, pół szklanki śmietanki, szklanka mleka, 2 żółtka, pół łyżki mąki, sól.

Kalorie : 1340 kcal

Cena : 7.6 PLN

Przepis :

Bazą dzisiejszego obiadu będzie kalarepa, za którą stęskniła się już cała rodzina. Na pierwsze danie przygotuję zupę – krem z kalarepy. Kalarepę myję, cienko obieram, kroję, wkładam do rondla, dodaję pół łyżki masła, lekko solę i duszę pod przykryciem, uważając aby się nie przypaliło. Po 10 minutach dodaję umytą zieleninę, zalewam dwoma szklankami wrzącej wody i gotuję do miękkości. Przesianą mąkę mieszam z połową mleka, wlewam do wrzącej zupy pod koniec jej gotowania, a gdy zawrze, odstawiam i przecieram przez sito. Żółtka z pozostałym mlekiem, wlewam do gorącej zupy i mieszam. Na koniec dodaję śmietankę i drobno posiekany koperek. Zupę podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Kalarepa nadziewana mięsem

Składniki :

8 główek młodej kalarepy, 15 dag cielęciny, 10 dag wieprzowiny, czerstwa bułka, pół szklanki śmietany, jajo, pęczek zielonej pietruszki, 3 dag tłuszczu, sól i pieprz do smaku, majeranek.

Kalorie : 1260 kcal

Cena : 9.4 PLN

Przepis :

Na drugie danie będzie kalarepa nadziewana mięsem. Wybieram kształtne, jednakowej wielkości główki kalarepy, odcinam liście, myję, obieram i wydrążam. Młode listki i wydrążone środki kalarepy gotuję. Mięso myję, kroję i mielę wraz z ugotowanymi listkami, środkami kalarepy oraz wyciśniętą po namoczeniu bułką. Do masy dodaję jajo, przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Nadzieniem wypełniam wydrążone kalarepy i układam je, główka obok główki w rondlu wysmarowanym masłem, podlewam wodą, dodaję tłuszczu i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy kalarepa jest miękka, podlewam śmietaną i jeszcze chwilę duszę. Przed podaniem posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Podaję z ziemniakami i surówkami.


Kapusta nadziewana ryżem

Składniki :

główka kapusty białej, 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 5 dag suszonych grzybów, 2 łyżki smalcu, 15 dag cebuli, 3 jaja, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, sól i pieprz, zielona pietruszka.

Kalorie : 1120 kcal

Cena : 9.5 PLN

Przepis :

Wystarczająco dużo czasu zajmie przygotowanie drugiego dania, które jest bardzo pożywne, więc zrezygnuję dzisiaj z zupy. Będzie to kapusta nadziewana ryżem. Grzyby myję, zalewam wodą, gotuję do miękkości, studzę, odcedzam i drobno siekam. Kapustę czyszczę z zewnętrznych uszkodzonych liści, wykrawam głąb, wkładam do wrzącej osolonej wody, gotuję kilkanaście minut w odkrytym rondlu i dogotowuję pod przykryciem. Łączny czas gotowania około 20 minut, odcedzam. Gdy kapusta nieco przestygnie, ostrożnie rozluźniam liście. Obraną i opłukaną cebulę siekam i podduszam z dodatkiem łyżki tłuszczu, nie rumieniąc. Dodaję grzyby, chwilę duszę, przyprawiam solą i pieprzem. Ugotowany ryż mieszam z jajami, grzybami i pięcioma łyżkami posiekanej zielonej pietruszki, przyprawiam solą i pieprzem. Nadzienie układam pomiędzy poodchylanymi liśćmi kapusty, rozmieszczając je równomiernie. Główkę kapusty starannie obwiązuję nitką bawełnianą w ten sposób, by nadzienie utrzymało się pomiędzy liśćmi i kładę do rondla, podlewam szklanką wrzącej wody, dodaję łyżkę tłuszczu i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy woda odparuje, podlewam wywarem z grzybów. Po kilkunastu minutach gotowania, dodaję do sosu śmietanę wymieszaną z mąką, mieszam, zagotowuję, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę wykładam na półmisek, polewam sosem, posypuję siekaną zieleniną i kroję na części. Podaję z ziemniakami.


Kapuśniak z ziemniakami

Składniki :

10 dag bekonu, duża cebula, duży ząbek czosnku, 700 ml bulionu drobiowego, 2 duże ziemniaki, pół niewielkiej białej kapusty, 10 dag żółtego sera, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Kalorie : 1890 kcal

Cena : 9 PLN

Przepis :

Sobotni obiad rozpocznę kapuśniakiem z ziemniakami. Najpierw trzeba wytopić tłuszcz z bekonu. Dokładamy cebulę i czosnek, lekko zrumienić i przełożyć do dużego garnka. Dodać bulion i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wsypać ziemniaki i gotować, aż staną się półmiękkie.  Dodać kapustę i przyprawy, zwiększyć ogień i gotować, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Kapusta powinna pozostać jędrna. Podajemy w miseczkach, posypaną utartym serem.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt