Dzisiaj jest : 25-06-2017
Imieniny obchodzą : Prosper, Albrecht, Wilhelm, Eulogiusz, Tolisława, Febronia, Febron
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka domowa
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Karmazynowe filety w cieście piwnym (na 6 osób)

Składniki :

6 plastrów (po 10 - 13 dag) z wyfiletowanego karmazyna, 10 czubatych łyżek mąki, pół szklanki jasnego piwa, 3 jajka, 2 cytryny, ogórek konserwowy, pęczek natki pietruszki, pół słoiczka majonezu, 5 łyżek mleka, 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego, łyżka oleju, sól, olej sojowy do smażenia

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

W markecie przystanęłam przy stoisku z rybami. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam piękny, czerwony filet z karmazyna. Oto jak stworzyłam karmazynowe filety w cieście piwnym. Najpierw trzeba wymieszać mąkę z piwem, mlekiem i olejem na ciasto o jednolitej konsystencji. Dodać dwa jajka i 1/2 łyżeczki soli, odstawić na pół godziny. Ugotować trzecie jajko na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać. Opłukać i osuszyć plastry ryby. Sparzyć wrzątkiem cytryny, z jednej wycisnąć sok. Skropić rybę połową soku, odłożyć na kilka minut. Teraz trzeba przygotować sos. W tym celu pokroić ogórek konserwowy i ugotowane jajko w drobną kostkę. Dokładnie opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Dodać do majonezu 2 łyżki jogurtu, posiekaną natkę, jajko i ogórek. Doprawić sos do smaku solą i resztą soku z cytryny. Rozgrzać olej w wysokim garnku do temperatury 175 stopni. Posolić kawałki ryby. Nadziewać na widelec i kolejno panierować w cieście. Wrzucać rybę na gorący olej, smażyć porcjami po 3-4 minuty na złoty kolor. Wyjmować z naczynia łyżką cedzakową, bardzo dobrze osączyć na bibule lub kuchennym papierze. Pokroić w plasterki drugą cytrynę. Ułożyć rybę na półmisku, udekorować natką oraz plasterkami cytryny. Sos podawać w oddzielnym naczyniu. Karmazynowe filety podałam z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką z kiszonych ogórków z czerwoną cebulą i oliwą.


Kluski leniwe

Składniki :

pół kg twarogu półtłustego, szklanka mąki pszennej, jajko, 2 żółtka, 2 torebki cukru waniliowego, czubata łyżka rodzynek, szklanka śmietany 18%, 2 łyżki cukru.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Na drugie proponuję bardzo łatwe i smakowite kluski leniwe. Twaróg rozetrzeć z jajkiem i żółtkami, dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać z mąką. Na koniec wsypać rodzynki i zagnieść. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić je na kilka części i z każdej formować wałek, troszkę posypując mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do rąk ani do stolnicy. Wałek spłaszczyć i wykrawać niewielkie romby. Kluseczki leniwe wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować aż wypłyną. Podawać ze śmietaną, posypane cukrem i jeśli ktoś lubi - cynamonem.


Knedle z truskawkami

Składniki :

ciasto: 30 dag mąki, 3 dag masła, półtora szklanki wody, jajko, sól. Nadzienie: 50 dag truskawek, 4 dag masła lub margaryny do polania, 2 dag tartej bułki, 6 dag cukru pudru, ew. bita śmietana z cukrem.

Kalorie : 780 kcal

Cena : 6 PLN

Przepis :

Na drugie zrobię knedle z truskawkami. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, stopiony tłuszcz, szczyptę soli i wodę. Zagnieść wolne ciasto, jak na pierogi. Rozwałkować je niezbyt cienko, wykrawać okrągłe placuszki, wkładać do środka po jednej truskawce. Zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do płaskiego, szerokiego rondla z wrzącą, osoloną wodą. Zamieszać, przykryć. Gdy knedle zagotują się, odkryć i gotować jeszcze dobre 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.


Kotleciki ziemniaczane

Składniki :

Ciasto: 70 dag gotowanych ziemniaków, 3 jajka, 3/4 szklanki mąki, pieprz, sól. Nadzienie: 30 dag gotowanego mięsa, 15 dag pieczarek, duża cebula, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, tarta bułka do obtaczania, tłuszcz do smażenia.

Kalorie : 2180 kcal

Cena : 17.1 PLN

Przepis :

Na drugie danie będą kotleciki ziemniaczane. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę. Gdy ostygną dodaję do nich jajka, mąkę, sól, pieprz i zagniatam ciasto. Przygotowuję nadzienie: pieczarki czyszczę, myję, osączam, drobno siekam, obsmażam na oleju i przekładam do miski z wcześniej ugotowanym i zmielonym mięsem. Na tym samym oleju obsmażam posiekaną cebulę, wsypuję mąkę i rozprowadzam taką ilością wody, aby utworzył się zawiesisty sos. Doprawiam do smaku, wlewam do mięsa i pieczarek, dokładnie wszystkie składniki mieszam. Nadzienie musi mieć konsystencję surowego pasztetu. Z przygotowanego ciasta urywam kawałki, formuję w ręku krążki, na każdy wkładam nadzienie, zlepiam jak pierogi i spłaszczam. Obtaczam w tartej bułce i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Kotlet mielony z kurczaka

Składniki :

pół kg białego mięsa z kurczęcia bez kości, 2 jaja, 3 łyżki bułki tartej, pół szklanki śmietanki, 2 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy, 4 dag margaryny, sól, słodka mielona papryka, pieprz, gałka muszkatołowa i ulubione przyprawy.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Równie łatwe jest drugie danie. Spróbujcie moich kotletów mielonych z kurczaka. Mięso drobiowe przepuszczam przez maszynkę, a potem mieszam ze słodką mieloną papryką, następnie dodaję tartą bułkę, sól, jaja, ulubione przyprawy, pieprz, gałkę muszkatołową, śmietankę, mąkę i roztopioną margarynę. Całą masę jeszcze raz dobrze mieszam rękoma, potem lepię nieduże, zgrabne kotleciki i smażę je z dwóch stron na gorącej oliwie. Kotlety można również panierować, ale mojej rodzinie smakują bardziej bez ,,okładki’’. Robi się te mielone szybko, łatwo i przyjemnie. Dodatkiem może być ryż na sypko albo tłuczone ziemniaki z masłem oraz zielona sałata ze śmietaną, posypana koperkiem.


Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki :

Kalorie : 1900 kcal

Cena : 12 PLN

Przepis :


Kotlety z soi

Składniki :

2 szklanki suchego ziarna soi, 5 ząbków czosnku, 5 małych bułek grahamek, 5 szklanek gorącej wody, duża posiekana cebula, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki, łyżeczka soli, pieprz, majeranek, bazylia, oregano.

Kalorie : 1900 kcal

Cena : 8.7 PLN

Przepis :

Długo nie mogłam przekonać się do kotletów z soi. Moja koleżanka z bloku, Madzia, przyniosła nam te specjały i bardzo nam zasmakowały. Oto kotlety z soi według jej przepisu. Namoczyć soję przez noc, a następnie gotować do miękkości przez godzinę. Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwilę, a następnie przepuścić przez maszynkę wraz z gotowaną soją i siekanym czosnkiem. Dodać resztę składników, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku, odwracając na drugą stronę po 10 minutach. Naprawdę są pyszne! Podaję z młodymi pyreczkami, obsypanymi koperkiem i kawałeczkami masła. Do tego sałata zielona, zalewana słodkim gorącym smalcem.


Krem z brokułów

Składniki :

2 ładne brokuły, marchew, pietruszka, po pół selera i pora, łyżka masła, szklanka śmietanki, 2 żółtka, sól i cukier do smaku, zielenina.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Potaniały brokuły. Kupiłam dwa ładne, świeże i intensywnie zielone. Uszykuję na pierwsze danie krem z brokułów. Najpierw ugotuję pokrojone w kawałki warzywa w osolonej wodzie z łyżką masła. Po kwadransie dorzucę umyte i pokrojone brokuły. Gdy zmiękną, wszystko przetrę przez sito i znów połączę z wywarem. Śmietankę wymieszam z żółtkami, dodam kilka łyżek z zupy i mieszając połączę z wywarem. Teraz dodaję soli i cukru do smaku, a na koniec wrzucam pokrojoną zieleninę. Tę zupę - krem podaję w filiżankach, z grzankami (te kupne są też niezłe).


Krem z brokułów

Składniki :

2 ładne brokuły, marchew, pietruszka, po pół selera i pora, łyżka masła, szklanka śmietanki, 2 żółtka, sól i cukier do smaku, zielenina.

Kalorie : 430 kcal

Cena : 4.8 PLN

Przepis :

Potaniały brokuły. Kupiłam dwa ładne, świeże i intensywnie zielone. Uszykuję na pierwsze danie krem z brokułów. Najpierw ugotuję pokrojone w kawałki warzywa w osolonej wodzie z łyżką masła. Po kwadransie dorzucę umyte i pokrojone brokuły. Gdy zmiękną, wszystko przetrę przez sito i znów połączę z wywarem. Śmietankę wymieszam z żółtkami, dodam kilka łyżek z zupy i mieszając połączę z wywarem. Teraz dodaję soli i cukru do smaku, a na koniec wrzucam pokrojoną zieleninę. Tę zupę - krem podaję w filiżankach, z grzankami (te kupne są też niezłe).


Krewetki w koktajlu.

Składniki :

100 g świeżych, obranych krewetek 1 marchew kilka liści sałaty pół świeżego ogórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka koniaku só, pieprz, szczypta curry

Kalorie : 150 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Ogórka i marchewkę obrać, pokroić w słupki grubości kilku milimetrów.Średniej wielkości, najlepiej świeże krewetki gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odsączyć, a następnie skropić koniakiem i sokiem z cyrtyny. Na dnie pucharku ułożyć połowę pokrojonych warzyw i porwanych kawałki liści sałaty, a na nich krewetki, odkładając kilka sztuk do dekoracji. Polać 3/4 sosu przygotowanego z majonezu, jogurtu, ketchupu, paru kropel soku z cytryny i przypraw. Ułożyć resztę warzyw, polać pozostałym sosem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie liście sałaty, zaś na brzegach pucharku - krewetki. Podawać natychmiast z białym pieczywem. Smacznego :)


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt