Dzisiaj jest : 23-05-2017
Imieniny obchodzą : Leontyna, Dezydery, Iwona, Symeon, Michał, Emilia, Dezyderiusz, Budziwoj, Eufrozyna, Jan
Wschód Słońca : 03:31Zachód Słońca : 19:35
Wschód Księżyca : 10:15Zachód Księżyca : 00:39
Domowa Apteczka
Apteczka domowa
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Kurczęta po

Składniki :

2 średnie kurczaki, 3 jaja, 2 czerstwe bułki, 150 ml mleka, 5 dag bułki tartej, 5 dag masła, 5 dag smalcu, sól do smaku, zielenina.

Kalorie : 2950 kcal

Cena : 26.7 PLN

Przepis :

Chociaż temperatura powietrza nie zachęca do spożywania zbyt gorących potraw, jednak nie wolno zapominać o potrzebach naszego organizmu, a w szczególności o tym, co apetyt nam dyktuje. Właśnie dzisiaj rodzina przypomniała mi, że dawno nie gotowałam rosołu, który kiedyś w naszym domu był tradycją, zwłaszcza w niedzielne dni. Pomyślałam, że mają rację, bo i drobiu dawno nie przygotowywałam. W związku z tym na dzisiejszy obiad przygotuję rosół z kurczaka, a na drugie danie kurczęta „po naszymu”, tym bardziej, że wykorzystam wszystkie składniki. Jak gotować rosół, chyba nie trzeba przypominać. Zajmiemy się więc drugim daniem. Po dokładnym oczyszczeniu i umyciu, odcinam szyjki i skrzydełka (wykorzystałam je do ugotowania rosołu). Następnie kurczaki solę i układam w „kieszonkę”. Czerstwą bułkę moczę w mleku, lekko odciskam, dodaję bułkę tartą i drobno siekaną zieleninę (pietruszka lub koperek). Żółtka ucieram z masłem, łączę z bułką, dodaję ubitą pianę z białek, przyprawy i dokładnie mieszam (nadzienie powinno być pulchne). Przygotowanym nadzieniem napełniam kurczęta i spinam. Kurczęta układam grzbietami do dołu na rozgrzanym tłuszczu w brytfannie, oblewam powierzchnię kurcząt tłuszczem, podlewam wodą i wstawiam do gorącego piekarnika, piekę jedną godzinę. W czasie pieczenia polewam powierzchnię kurcząt tłuszczem i skrapiam wodą. Pod koniec pieczenia dodaję troszeczkę masła. Upieczone i zrumienione kurczęta wyjmuję, lekko przestudzam, ponownie układam w brytfannie i i polewam sosem z pieczenia. Kurczęta podaję z oczekiwanymi młodymi ziemniakami posypanymi drobno posiekanym koperkiem i sałatą zieloną.


Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki :

Kalorie : 1650 kcal

Cena : 9 PLN

Przepis :


łosoś ratuszowy

Składniki :

Kalorie : 1730 kcal

Cena : 15.9 PLN

Przepis :


Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Składniki :

40 dag mielonej wieprzowiny, pół opakowania makaronu (grube nitki), puszka pomidorów bez skórki, pół świeżej papryki, marchewka, cebula, 2 łyżki oliwy, pół szklanki rosołu z kostki, sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta tymianku, łyżka starkowanego parmezanu.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Teraz zapraszam na makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Mielone mięso trzeba podsmażyć na oliwie, na mocno rozgrzanej patelni razem z solą i pieprzem. Wyjąć do miseczki i podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dorzucić do niej pomidory z puszki łącznie z sosem, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać podsmażone mięso i dusić wszystko razem jakieś 15 minut, podlewając rosołkiem, żeby miało taką gęstość, na jaką mamy ochotę. Wystarczy doprawić sos solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami i zalać nim ugotowany poprawnie makaron. Porcje na talerzach posypać starkowanym drobniutko parmezanem.


Makaron zapiekany ze szpinakiem - danie dnia

Składniki :

15 dag makaronu, łyżka masła, cebula, 2 ząbki czosnku, 15 dag szpinaku, łyżeczka mąki, 3 łyżki śmietany, 10 dag żółtego sera, sól, gałka muszkatołowa i ulubione przyprawy.

Kalorie : 760 kcal

Cena : 6.5 PLN

Przepis :

A Jak przygotować makaron zapiekany ze szpinakiem? Wstążki makaronowe ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź, przelej zimną wodą. Teraz posmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie i włóż do niego makaron. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu, ale nie rumień. Dodaj szpinak. Wymieszaj mąkę z kwaśną śmietaną i zagęść szpinak. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Przypraw solą i tartą gałką muszkatołową. Masę szpinakową ułóż na makaronie. Na szpinaku połóż plasterki sera i zapiekaj 10 minut w piekarniku.


Mielone z serem

Składniki :

50 dag mielonego mięsa wieprzowego, cebula, czerstwa bułka, jajko, 10 dag żółtego sera, tarta bułka, 3 łyżki oliwy do smażenia, kilka gałązek świeżej bazylii, sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Na drugie - mielone z serem - ulubiona potrawa mojej mamy - prosta i smaczna. Bułkę namoczyć, dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju na złoty kolor. Bazylię opłukać, posiekać. Do mięsa dodać bułkę, cebulę, bazylię, wbić jajko, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Żółty ser pokroić na dość grube słupki. Z masy mięsnej formować średniej wielkości kulki, w każdą wcisnąć kawałek żółtego sera. Lekko spłaszczyć, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Mielone z serem podaję z ziemniakami i mizerią ze śmietaną.


Nadziewana cebula

Składniki :

30 dag duszonej pieczeni wieprzowej, 12 dużych cebul, pół szklanki ryżu, 15 dag pieczarek, 10 dag tłuszczu, 2 szklanki wywaru, 5 dag koncentratu pomidorowego, 5 dag utartego sera (ostrego), sól, pieprz, cukier, zielona pietruszka.

Kalorie : 2100 kcal

Cena : 12.6 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję nadziewaną cebulę. Cebulę wrzucam do wrzącej, osolonej wody, obgotowuję, osączam i przestudzam. Następnie ścinam cienką piętkę i ostrożnie wydrążam środek. Pieczarki szatkuję i lekko obrumieniam na tłuszczu. Ryż gotuję na półsypko. Przygotowaną wcześniej pieczeń wieprzową kroję w drobną kosteczkę, mieszam razem z pieczarkami i ryżem, dodając dwie łyżki posiekanej zielonej pietruszki i posiekany czosnek. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowane cebule napełniam nadzieniem i posypuję utartym serem, układam w żaroodpornym naczyniu, polewam masłem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam. W czasie zapiekania, w miarę potrzeby podlewam wywarem z warzyw. Pod koniec zapiekania, pozostały wywar mieszam z koncentratem pomidorowym, dodaję wydrążone środki cebuli, uprzednio posiekane i lekko obrumienione na tłuszczu, zagotowuję, przyprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cebulę podlewam sosem i pozostawiam w piekarniku na 10 minut. Podaję z ziemniakami i surówkami.


Ogórkowa zupa na maśle

Składniki :

30 dag kiszonych ogórków, 2 marchewki, pietruszka, mały seler, półtora litra wody, ćwierć litra mleka, łyżka mąki, szklanka kwasu ogórkowego, 2 łyżki ryżu, łyżka masła.

Kalorie : 490 kcal

Cena : 5.7 PLN

Przepis :

Zacznę od zupy ogórkowej na maśle. Z warzyw trzeba ugotować wywar. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej i poddusić około 10 minut z łyżką masła. Wywar przecedzić, doprowadzić do wrzenia, wrzucić opłukany ryż, ugotować. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/4 l mleka, zagotować. Dodać ogórki, kwas ogórkowy i sól do smaku. Zupę podaję z ziemniakami.


Omlet z porami i pomidorami

Składniki :

20 dag porów, 30 dag pomidorów (mogą być te w całości z puszki), łyżka oliwy, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki drobnych otrębów pszennych, 2 łyżki mąki, pół szklanki mleka, łyżka pokrojonego szczypiorku, 4 jaja, cukier, sól, pieprz.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Na drugie polecam bardzo smakowite omlety z porami i pomidorami. Zwracam uwagę na użyte do potrawy, a lekceważone w kuchni otręby pszenne, w których zawarte jest całe bogactwo skrobi i witamin. Dwie łyżki drobnych otrębów pszennych zmieszać należy z mąką i mlekiem, szczyptą soli oraz cukru, potem odstawić, żeby napęczniały. Pory umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzać pół łyżki oliwy, podsmażyć pory, dodać 2-3 łyżki wody i dusić 5 minut pod przykryciem. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Dusić krótko pod przykryciem w sosie własnym, doprawić solą i pieprzem. Jaja roztrzepać, połączyć z otrębami, mąką i mlekiem, przyprawić. Patelnię posmarować oliwą i usmażyć cztery omlety. Wyłożyć je na talerze, nałożyć pory i złożyć na pół. Przybrać pomidorami, posypać szczypiorkiem i parmezanem.


Paprykarz pyrlandzki

Składniki :

8 średnich ziemniaków, duża cebula, cztery kiełbasy zwyczajne, 2 łyżki oliwy, mielona papryka, ulubione przyprawy i sól do smaku, zielona pietruszka i koperek

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Na drugie zrobimy paprykarz pyrlandzki. Ta potrawa nie jest pracochłonna, za to bardzo smaczna i pożywna, przy tym dość tania, szybka i prosta do przygotowania. Na patelni podgrzać oliwę, na której smażymy cebulę i kiełbasę. Jednocześnie gotujemy obrane ziemniaki (w nie za dużej ilości wody). Gdy cebula będzie zarumieniona, a kiełbaska podsmażona, dodajemy mieloną paprykę, ulubione przyprawy i po dokładnym wymieszaniu dodajemy do ziemniaków. Gotujemy całość bez przykrycia, aż do całkowitego wygotowania się wody. Na końcu posypuję potrawę pokrojoną zieleniną.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt