Dzisiaj jest : 15-12-2017
Imieniny obchodzą : Cecylia, Walerian, Celina, Wolimir, Fortunata, Ignacy
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka samochodowa
Leki muszą mieć aktualną datę ważności, a w każdej apteczce powinny się znaleźć specyfiki używane stale przez domowników

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Parówkowe cygara

Składniki :

8 parówek, 8 średnich liści kapusty, łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, łyżka tłuszczu, łyżka mąki pszennej, sól i pieprz do smaku.

Kalorie : 680 kcal

Cena : 6.7 PLN

Przepis :

Na drugie danie będą parówkowe cygara. Liście kapusty płuczę, wkładam do wrzątku i gotuję 5 minut. Następnie je wyjmuję, osączam z wody i ścinam główną „żyłkę”. Tak przygotowane liście cienko smaruję koncentratem pomidorowym, układam na każdym obraną z osłonki parówkę i zawijam. Układam ciasno w rondlu, na pokrojonej w krążki i zeszklonej na tłuszczu cebuli, posypanej solą i pieprzem. Podlewam trochę wodą i duszę pod przykryciem pół godziny. Gdy kapusta jest miękka, podprawiam dodając do sosu mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody i zagotowuję. Parówki podaję z ziemniakami lub ryżem na sypko.


Parzybroda zupa

Składniki :

40 dag wieprzowiny z kością (mogą być żeberka), pęczek włoszczyzny, papryka czerwona, 50 dag kapusty włoskiej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory świeże, łyżka mąki pszennej, 150 ml śmietany, 2 ząbki czosnku, sól, cukier i papryka sproszkowana do smaku, zielona pietruszka.

Kalorie : 1660 kcal

Cena : 13 PLN

Przepis :

Postanowiłam ugotować obiad jednogarnkowy, który był normalnością w nie tak dawnych przecież czasach. Warto nieraz do nich wrócić. Dziś zatem - zupa z kapusty włoskiej, czyli parzybrodę. Najpierw mięso myję, czyszczę ze zbędnego tłuszczu i zbędnych błon, oddzielam od kości, płuczę, kroję w drobne paski. Umyte kości zalewam zimną wodą i wstawiam do gotowania. Po około 25 minutach gotowania dodaję mięso, solę i w szybkowarze gotuję kolejne 30 minut. Umyte i obrane warzywa rozdrabniam, kapustę obieram z nadpsutych liści i szatkuję. Do wrzącego wywaru dodaję warzywa i kapustę. Gotuję do miękkości. Posiekaną cebulę lekko zarumieniam na tłuszczu, dodaję przesianą mąkę pszenną. Chwilę podsmażam, rozprowadzam zimną wodą, wlewam do wrzącej zupy, zagotowuję i odstawiam. Dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną i roztarty z solą czosnek. Przyprawiam do smaku solą, sproszkowaną papryką i odrobiną cukru. Na koniec posypuję drobno posiekaną zieleniną. Zupę podaję bezpośrednio po ugotowaniu. W przypadku użycia świeżych pomidorów nie dodaję ich do zupy lecz po umyciu sparzam, ściągam skórkę, kroję i podaję oddzielnie. Znakomicie podnoszą smak i wartości odżywcze. Zupę podaję z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami, osypanymi zieleniną. Można zjeść ze świeżym chlebem; równie dobrze się nadaje jak ziemniaki.


Pieczarki zapiekane

Składniki :

Kalorie : 1890 kcal

Cena : 16.5 PLN

Przepis :


Pieczeń cielęca po jeżycku

Składniki :

(składniki dla 6 osób) kg ładnej cielęciny z udźca, 15 dag słoniny, sól, masło do smażenia, pół szklanki kwaśnej śmietany, łyżka mąki. Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, marchew, pietruszka, duża cebula, pół selera, 3 łyżki utłuczonej gorczycy, ulubione przyprawy.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Zanim przystąpimy do przygotowania drugiego dania - pieczeni cielęcej po jeżycku, przygotować musimy od rana marynatę. Trzeba utrzeć na tarce marchew, pietruszkę, cebulę i seler, wymieszać z gorczycą, dodać ulubionych przypraw i dolać sosu sojowego. Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błon i nacierać tak długo, aż wszystka marynata w mięso wejdzie. Potem włożyć w całości do miski, przykryć, przycisnąć denkiem i odstawić w zimne miejsce na kilka godzin. W południe pieczeń nasolić, naszpikować słoniną i upiec w gorącym piecu, dodawszy łyżkę masła i sok, który z siebie puściła podczas marynowania. Pod koniec wlać śmietanę, posypać mąką, obrumienić. Pieczeń podaję pokrojoną w plastry, z uduszoną marchewką z groszkiem i utłuczonymi ziemniakami.


Pieczeń wołowa z ziemniakami

Składniki :

Kalorie : 1800 kcal

Cena : 23.1 PLN

Przepis :


Piwna zupa z grzankami

Składniki :

5 szklanek jasnego piwa, 2 szklanki wody, 5 kromek żytniego chleba bez skórki, 1/3 łyżeczki kminku, dwie czubate łyżki cukru, sól do smaku, kilka kromek chleba pszennego na grzanki.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Podawałam już przepis na piwną zupę. Dziś inna wersja tej wyskokowej polewki, którą uwielbia mój mąż. Zagotowuję piwo i dodaję do niego wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Gotuję, cały czas mieszając, około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zupę przecieram przez drobne sitko i dodaję 2 szklanki przegotowanej wody. Na koniec dodaję grzanki z pszennego chleba, usmażone na maśle.


Placki makaronowo-serowe

Składniki :

20 dag makaronu, 20 dag żółtego sera (ostrego), 3 jaja, 4 łyżki masła, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku.

Kalorie : 980 kcal

Cena : 8.9 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję dzisiaj placki makaronowo-serowe. Makaron gotuję w posolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Gdy jest prawie miękki, odcedzam, kroję na małe kawałki. Ser ucieram na tarce (duże oczka). Jaja wbijam do miseczki, mieszam z dwoma łyżkami wody, solą oraz pieprzem. Następnie łączę z makaronem, serem i starannie wszystko mieszam. Tak przygotowane ciasto nakładam łyżką na rozgrzane na patelni masło, formując małe placuszki i smażę na złoty kolor z obu stron. Placki podaję gorące z pikantnym sosem i surówkami.


Placki po cygańsku

Składniki :

30-40 dkg mięsa wołowego lub wieprzowego na gulasz, 2-3 ząbki czosnku, 5 dużych ziemniaków (surowe, obrane), cebula, 2 jajka, mąka, sól, pieprz, oregano, olej, zioła prowansalskie.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 8 PLN

Przepis :

Jak przygotować cygańskie placki? Najpierw Z mięsa przygotowujemy gulasz. Warto przygotować go wczesniej by wszystkie przyprawy na dobre osiadły w mięsie. Obrane, umyte ziemniaki ścieramy, na najmniejszych oczkach na tarce do warzyw, dodajemy jajka, mąke i troche soli. (Mase przygotowywujemy jak na placki ziemniaczane) Na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę ziemniaczaną i formujemy 1 placek wielkości patelni o grubości ok.1-1,5cm. Smażymy z jednej i drugiej strony. W międzyczasie podgrzewamy gulasz, żeby był gorący. Tak usmażony placek wykładamy na talerz, a na placek wykładamy gulasz. Potrawa jest gotowa. Smacznego. :)


Pomidorowa czysta

Składniki :

kg pomidorów świeżych, łyżka masła, sól i cukier do smaku, zielona pietruszka.

Kalorie : 320 kcal

Cena : 5.3 PLN

Przepis :

Krótko mówiąc, dziś zupa pomidorowa czysta. Pomidory, kroję na części i duszę z połową masła, następnie przecieram przez sito. Dodaję do objętości 1 litra przegotowanej wody. Dodaję resztę masła, zieleninę, przyprawiam do smaku solą i cukrem i zagotowuję (do zupy wykorzystuję wydrążyny z pomidorów potrzebnych do przygotowania drugiego dania). Zupę posypuję posiekaną zieloną pietruszką. Podaję w filiżankach z dodatkiem grzanek z bułki.


Pomidorowa zupa z chlebem

Składniki :

4 duże sparzone pomidory, mała cebula, 2 ząbki czosnku, mały seler, 2 kromki czerstwego ciemnego pieczywa, 3 łyżki oliwy, kilka listków bazylii, sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Kalorie : 920 kcal

Cena : 4.6 PLN

Przepis :

W moim postrzępionym zeszycie z przepisami, mam ogromny wybór zup pomidorowych. Robię je na różne sposoby; najsmaczniejsze są te ze świeżych pomidorów. Dziś polecam zupę pomidorową z chlebem. Półtorej łyżki oliwy trzeba rozgrzać w rondelku i dodać do niej pokrojony czosnek, seler i cebulę. Następnie dodać drobno pokrojone pomidory bez skórki i zalać szklanką gorącej wody. Przyprawić i gotować na małym ogniu dobre 20 minut. Potem zupę musimy przetrzeć przez sito, dodać pokruszony czerstwy czarny chleb oraz pokrojone listki bazylii i znowu gotować przez 20 minut na małym ogniu.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt