Dzisiaj jest : 25-06-2017
Imieniny obchodzą : Prosper, Albrecht, Wilhelm, Eulogiusz, Tolisława, Febronia, Febron
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka samochodowa
Leki muszą mieć aktualną datę ważności, a w każdej apteczce powinny się znaleźć specyfiki używane stale przez domowników

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Pomidorową z fasolą

Składniki :

5 dag makaronu (kolanka), puszka białej fasoli, puszka pomidorów bez skórki, mała cebula, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, 3 szklanki bulionu z kostki, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i ulubione przyprawy.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Ugotuję dziś zupę pomidorową z fasolą, gęstą, o ciekawym lekko kwaśnym smaku. Rosołek z kostki rozpuścić we wrzątku. Wrzucić pokrojone pomidory razem z zalewą. Cebulę podsmażyć na złoto na oleju, dodać do pomidorówki. Pogotować 20 minut. Jeśli pomidory ładnie się nie rozgotują, zmiksować zupę (ja mam taka specjalną nakładkę na mikser do rozdrabniania warzyw i owoców). Sporo posolić i popieprzyć, troszkę pocukrzyć, dodać ulubionych przypraw i wrzucić fasolę z puszki. Na talerz nałożyć ugotowany makaron przelany zimną wodą, żeby się nie sklejał i zalać zupą.


Pomidory nadziewane mięsem

Składniki :

30 dag mięsa wieprzowego, czerstwa bułka, 2 dag tłuszczu, cebula, 1,2 kg jędrnych pomidorów, 20 dag gęstej śmietany, 2 dag masła, sól, pieprz, koperek zielony.

Kalorie : 2130 kcal

Cena : 17.2 PLN

Przepis :

Na drugie danie przygotuję pomidory nadziewane mięsem. Najpierw przyrządzam surową mieloną masę mięsną. Czerstwą bułkę moczę, odciskam, mięso płuczę, usuwam błony, nadmiar tłuszczu i mielę w maszynce razem z mięsem (gospodynie nie mające czasu, mogą wykorzystać już gotowe mięso mielone). Dodaję pokrojoną i lekko zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz, dokładnie wyrabiam masę i dzielę na porcje. Następnie przygotowuję pomidory. Wybieram pomidory jędrne, jednakowej wielkości, aby na półmisku estetycznie wyglądały, płuczę je, wierzchy na płask nacinam tak, żeby nadcięty kawałek trzymał się pomidora i łyżeczką wydrążam nasiona. Każdy pomidor odwracam nad miską, aby spłynął sok i nasiona (wydrążyny wykorzystuję do zupy). Pomidory nadziewam nadzieniem dość kopiasto, przykrywam nadciętym wierzchem i układam na półmisku żaroodpornym. Do śmietany dodaję sól do smaku i posiekany koperek zielony. Każdy pomidor polewam tym sosem i skrapiam masłem. Pomidory zapiekam wstawiając do bardzo gorącego piekarnika. Gdy zmiękną, podaję na tym samym półmisku, na którym się zapiekały.


Postna zupa grochowa

Składniki :

25 dag grochu całego, 5 dag masła, średni seler i marchewka, 2 ziemniaki, łyżka mąki pszennej, sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Pierwszym daniem będzie postna zupa grochowa. Groch należy umyć i namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, jeden dzień naprzód. Gotować następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczył ( 2 litry ). Marchew i seler umyć, obrać, pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się grochu. Nieco później dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Warzyć do całkowitego rozgotowania się warzyw i grochu.


Pstrąg zapiekany

Składniki :

Kalorie : 3000 kcal

Cena : 20 PLN

Przepis :


Pulpeciki z okoni

Składniki :

pół kg półtuszek z okoni, pół kg pomidorów, świeża czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, jajko, łyżka mąki, 3 łyżki oleju sojowego, łyżeczka szafranu, pęczek zielonej pietruszki, sól i ulubione przyprawy.

Kalorie : 580 kcal

Cena : 9.4 PLN

Przepis :

Kupiłam piękne świeże półtuszki z okoni, dzięki Bogu już bez tej paskudnej łuski. Wymyłam je, położyłam na sitku, posoliłam, wyniosłam w chłód na dobre pół godziny, a potem przepuściłam przez maszynkę z bardzo drobnymi otworami. Zrobię dziś moje ulubione pulpeciki z okoni. Zmielone rybie mięso wymieszałam z posiekanym czosnkiem, pietruszką i przyprawami, wbiłam jajko, dodałam łyżeczkę oleju sojowego, i dokładnie wymieszałam. Z tej masy zrobiłam kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajcie trochę mąki). Do garnka wlałam 2 łyżki oleju, dodałam miąższ ze świeżych pomidorów (co najmniej pół kilo), posoliłam i zaczęłam dusić na małym ogniu. Do szklanki z gorącą wodą wrzuciłam łyżeczkę szafranu. Oczyściłam z pestek i gniazda czerwoną paprykę i pokroiłam ją w drobne paski. Kiedy pomidory zaczęły już ładnie pyrkolić, dodałam paprykę i przykryłam garnek. Musi to pobulgotać na małym ogniu 10 minut. Teraz dolałam szklankę wody z szafranem i znów krótko zagotowałam. Do tego sosu wrzuciłam rybie kuleczki. Trzeba zmniejszyć ogień - tyciu-tyciu - i pyrkolić około 15 minut. Pulpeciki wydaję na stół z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką z jarzyn


Pulpety cielęce

Składniki :

Kalorie : 940 kcal

Cena : 12.7 PLN

Przepis :


Rosół jarski

Składniki :

cebula, 2 marchewki, pietruszka, 2 liście kapusty włoskiej, plaster selera, mały por i buraczek, ziemniak, 2 suszone grzybki, ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, kilka listków lubczyku, kilka gałązek zielonego koperku i pietruszki, 3 łyżki oleju sojowego, łyżka masła, pieprz i sól.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Kilka razy podawałam już przepisy na tzw. ,,zupy matki’’, z których tworzyć można przeróżne kombinacje. Rosół jarski wedle mego przepisu może również stanowić podstawę do sporządzania innych zup. Zacznijmy więc od rzeczy podstawowych. Cebulę przekroić na pół, podpiec na blasze, jarzyny pokroić w talarki, poddusić na oleju, a następnie ugotować wraz z podpieczoną cebulą, solą, liściem laurowym, grzybkiem i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać pozostałe przyprawy. Rosół odcedzić, dodać masło, zieleninę, doprawić do smaku. Część warzyw można zużyć do rosołu, a część wykorzystać do sałatki. Można go podawać z ryżem, makaronem, kostką z kaszy manny, fasolką, kluskami francuskimi, czy lanym ciastem.


Rosół jarski z lanymi kluseczkami

Składniki :

50 dag warzyw mieszanych (seler, pietruszka, marchew), garść świeżej szałwi lub lubczyku, łyżka masła, 2 łyżki mąki, jajko, pokrojona natka pietruszki, sól i ulubione przyprawy.

Kalorie : 680 kcal

Cena : 4.6 PLN

Przepis :

Podawałam już mój przepis na jarski rosół. Dziś polecam wersję rosołu jarskiego z lanymi kluseczkami. Umyte warzywa obrać, opłukać, pokrajać i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować 10 minut. Umyć liście szałwi i lubczyku, dodać do wywaru i znowu gotować. Kiedy warzywa będą miękkie – odcedzić. Przesiać mąkę, wsypać do dzbanuszka z dziobkiem i dodać jajko oraz trochę wody. Ubić łyżką starannie. Ciasto wlać cienkim strumieniem na wrzący wywar, ciągle mieszając. Jeśli się nie ma wprawy, można wlewać ciasto przez lejek. Gotowa zupę przyprawiamy solą i masłem oraz posiekaną zieloną pietruszką.


Rosół rumiany

Składniki :

80 dag wołowiny, 3 łyżki smalcu, 2 cebule, 2 marchwie, pęczek włoszczyzny, sól, pieprz i przyprawy do smaku, zielona natka pietruszki.

Kalorie : 2100 kcal

Cena : 17 PLN

Przepis :

Kupiłam ładny kawałek wołowiny (mostek), z którego powstanie dwudaniowy obiad. Najpierw zabieram się do rosołu rumianego. Pokrojoną marchew i cebulę smażę w rondlu na dobrym smaluszku i odkładam na talerz. Wołowinę dzielę na cztery plastry i wkładam na smalec po warzywach. Rumienię mocno, jak na pieczeń, pod koniec smażenia podlewam kilkoma łyżkami wody i dodaję soli, dokładam podsmażone warzywa i duszę dobry kwadrans. Gdy sos będzie już mocno rumiany, dodaję litr wrzącej wody i obraną, oczyszczoną włoszczyznę. Rosół gotuję tak długo, aż wołowina będzie miękka. Wtedy mięso wyjmuję, a rosół posypuję drobno posiekaną pietruszką. Podaję w filiżankach. Pasują do tej krzepkiej zupy paszteciki lub makaron. Jako bulion też jest świetna.


Rosół z pulpecikami

Składniki :

kurczak, marchewka, 2 ziemniaki, mała cebula, łyżka ryżu, 2 łyżki kaszki manny, jajko, tarta bułka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, ocet winny do smaku, masło do smażenia, zielenina.

Kalorie : 2320 kcal

Cena : 12.5 PLN

Przepis :

Dzisiaj dla odmiany ugotuję rosół z pulpecikami. Kurczaka dzielę na części, wkładam do garnka, zalewam zimną, lekko osoloną wodą i gotuję razem z obraną cebulą, dopóki mięso nie będzie miękkie. Po ugotowaniu odkładam kawałki białego mięsa, a pozostałe mięso mielę. Pokrojoną w plasterki marchew podsmażam na maśle, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę trzymam na ogniu, a następnie przekładam do garnka, zalewam rosołem i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję do rosołu ryż i gotuję na małym ogniu 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz mięsny mieszam z ugotowaną w 4 łyżkach rosołu kaszką manną, wbijam jajo, dodaję sól, pieprz ocet winny i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko mieszam i z tak wyrobionej masy, formuję niewielkie okrągłe pulpeciki. Spłaszczam je, obtaczam w bułce tartej i smażę na maśle na jasnozłoty kolor. Na każdy talerz kładę po dwa pulpety, kawałek białego mięsa z kurczaka i zalewam gorącym rosołem, doprawionym do smaku odrobiną soku z cytryny i solą. Posypuję posiekaną zieleniną.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt