Dzisiaj jest : 15-12-2017
Imieniny obchodzą : Cecylia, Walerian, Celina, Wolimir, Fortunata, Ignacy
Wschód Słońca : Zachód Słońca :
Wschód Księżyca : Zachód Księżyca :
Domowa Apteczka
Apteczka samochodowa
Leki muszą mieć aktualną datę ważności, a w każdej apteczce powinny się znaleźć specyfiki używane stale przez domowników

wiecej
Tak, chcę otrzymywać informacje o nowościach w serwisie
porady-domowe.pl na swoją skrzynkę pocztową

Rumpuć na mięsie

Składniki :

Kalorie : 2200 kcal

Cena : 17.8 PLN

Przepis :


Ryż z papryką

Składniki :

Szklanka krótkoziarnistego ryżu, 2 łyżki oleju, cebula, po jednej małej papryce (czerwona, zielona, żółta), półtorej szklanki białego wytrawnego wina, półtorej szklanki bulionu z kury, 10 dag startego żółtego sera (ementaler), ćwierć łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, łyżka masła, sól, biały pieprz.

Kalorie : 1790 kcal

Cena : 18.3 PLN

Przepis :

Drugie danie będzie równie szybkie. Będzie to ryż z papryką. Najpierw w rondlu o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam obraną, opłukaną, drobno pokrojoną cebulę i podsmażam do momentu jej zeszklenia. Następnie dorzucam umyty i osączony ryż i smażę 4 minuty, stale mieszając. Po tym czasie dodaję umytą i oczyszczoną paprykę, pokrojoną w paski i mieszając smażę kolejne 4 minuty. Wlewam gorący bulion i gotuję do momentu wchłonięcia przez ryż płynu. W ostatnim etapie wlewam wino, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dokładnie mieszam, przykrywam i gotuję 20 minut. Ugotowany ryż tuż przed podaniem mieszam z masłem i tartym serem.


Salami w cieście

Składniki :

Kalorie : 1320 kcal

Cena : 12.5 PLN

Przepis :


Salami w cieście

Składniki :

Kalorie : 2400 kcal

Cena : 13.4 PLN

Przepis :


Samo zdrowie - zupa

Składniki :

25 dag selera, 10 dag pietruszki, 10 dag cebuli, 2 dag masła, 2 żółtka, pół cytryny.

Kalorie : 320 kcal

Cena : 4.3 PLN

Przepis :

Czekając na nowalijki, za którymi się bardzo stęskniłam, bo już dawno nie gotowałam ulubionych zup, dzisiaj ugotuję z warzyw, które są osiągalne przez cały rok. Trzeba się ratować tym co jest. Będzie to zupa, którą nazywam – samo zdrowie, ponieważ jest bez mięsa. Myję obieram seler i pietruszkę, płuczę i gotuję wraz z obraną cebulą. Po ugotowaniu przecieram przez gęste sito, podprawiam zasmażką z masła i mąki, solę do smaku, dodaję sok z cytryny, zaciągam żółtkami i jeszcze raz przecieram przez sito i dobrze ogrzewam. Zupę podaję z rumianymi grzankami.


Schab w powidłach

Składniki :

4 kotlety schabowe z kością, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła, 2 łyżki dobrych powideł, 2 goździki, łyżka mąki, pół szklanki czerwonego wina półwytrawnego, sól.

Kalorie : 2800 kcal

Cena : 14.7 PLN

Przepis :

Czas na pyszne drugie danie - schab w powidłach. Za tym delikatnym mięskiem w słodkim sosie przepadają moje wnuczęta. Bardzo lekko zbić kotlety z obu stron i gotować je 8 minut w małej ilości posolonej wody. Wyjąć z garnuszka, ostudzić, panierować w tartej bułce i obsmażyć na maśle z obu stron. Mięso gotowe. Teraz pora na sos. Powidła rozmieszać w rosole , w którym gotował się schab. Dorzucić goździki i do smaku - cukier oraz sól. Wlać wino, zagotować, zdjąć z ognia i zagęścić rozrobioną łyżką mąki. Dobrze wymieszać sos i zalać nim kotlety. Wydać na stół z ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z marchewki.


Schab w powidłach.

Składniki :

4 kotlety schabowe z kością, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła, 2 łyżki dobrych powideł, 2 goździki, łyżka mąki, pół szklanki czerwonego wina półwytrawnego, sól.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Czas na pyszne drugie danie - schab w powidłach. Za tym delikatnym mięskiem w słodkim sosie przepadają moje wnuczęta. Bardzo lekko zbić kotlety z obu stron i gotować je 8 minut w małej ilości posolonej wody. Wyjąć z garnuszka, ostudzić, panierować w tartej bułce i obsmażyć na maśle z obu stron. Mięso gotowe. Teraz pora na sos. Powidła rozmieszać w rosole , w którym gotował się schab. Dorzucić goździki i do smaku - cukier oraz sól. Wlać wino, zagotować, zdjąć z ognia i zagęścić rozrobioną łyżką mąki. Dobrze wymieszać sos i zalać nim kotlety. Wydać na stół z ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z marchewki.


Smażone kiełbaski

Składniki :

4 kiełbasy śląskie, 2 cebule, 2 łyżki margaryny, sproszkowana papryka czerwona, pikantny keczup

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Na drugie - poszłam na łatwiznę. Ponacinałam cztery kiełbasy śląskie i podsmażyłam je w pokrojonej w plastry cebuli. Każdą ze smażonych kiełbasek posypałam czerwoną papryką, polałam na końcu pikantnym keczupem i podałam je z ziemniakami posypanymi koperkiem, w towarzystwie mizerii ze śmietaną.


Sola w cieście naleśnikowym

Składniki :

4 filety z soli, 12 dag żółtego sera, olej do tzw. ,,głębokiego smażenia’’, sól, pieprz, przyprawa do ryb. Ciasto naleśnikowe: jajko, 3/4 szklanki mąki, kilka łyżek wody, sól.

Kalorie : 0 kcal

Cena : 0 PLN

Przepis :

Bardzo łatwa w obróbce jest sola. Niestety, ta smakowita ryba jest dość droga. Polecam dziś solę w cieście naleśnikowym. Na każdą porcję kupić trzeba długi filet z soli, który po umyciu solimy, pieprzymy i doprawiamy sproszkowaną przyprawą do ryb. Kostkę żółtego sera (mniej więcej 3 dag) owijamy rybim filetem i spinamy wykałaczką. Teraz przygotować trzeba ciasto naleśnikowe. To rzecz prosta. Jajko, mąkę, sól i wodę traktujemy energicznie widelcem w głębokim talerzu. Kiedy ciasto nabierze koniecznej puchowatej lekkości, zanurzamy w nim - trzymając za wykałaczkę - ryby z nadzieniem serowym i wkładamy do brytfanny z wrzącym olejem. Oleju musi być sporo, tak jak do dużej porcji frytek. Po należytym wysmażeniu w głębokim oleju, kiedy ciasto nabierze przyjemnego dla oka, rumianego koloru, wyjmujemy rybę łyżką cedzakową z frytury, na papierowe serwetki. Ozdabiamy pokrojonymi warzywami i podajemy z frytkami oraz dobrze doprawioną kapustą kiszoną.


Szare kluchy

Składniki :

Półtora kg ziemniaków, 10 dag mąki pszennej (gdy ciasto zbyt rzadkie, dodać więcej mąki), sól do smaku, 10 dag boczku wędzonego, średniej wielkości cebula.

Kalorie : 1700 kcal

Cena : 9.6 PLN

Przepis :

Podczas majowego, długiego weekendu, odwiedziła mnie bratanica, która mieszka na Wybrzeżu. Poprosiła mnie, abym ją nauczyła gotować szare kluchy ze skrzyczkami, o których jej ojciec tyle opowiada, a matka nie potrafi ich przygotować, bo tam skąd pochodzi, nie znają takiej potrawy. Ależ to proste moje dziecko, odpowiedziałam. Poszłyśmy do kuchni i zabrałyśmy się do gotowania. Najpierw obieram surowe pyry tzn. ziemniaki, płuczę i ścieramy je na tarce (drobne oczka), odsączamy sok, najlepiej w przeznaczonym do tego celu płóciennym woreczku. Trzeba robić to z wyczuciem, aby nie były zbyt rzadkie, ale nie mogą być też zbyt suche. Odsączoną masę wyrabiam z mąką i odrobiną soli. Następnie zagotowuję osoloną wodę. Porcję przygotowanego ciasta nakładam na płaską pokrywkę, rozprowadzam na jej całej powierzchni, tworząc placek ok. 0,5 cm grubości. Pokrywę pochylam nad garnkiem z wrzącą wodą tak, aby swobodnie można było zsuwać łyżką niewielkie kluseczki, raz po raz mieszając, aby się nie przykleiły do dna garnka. Po zagotowaniu (muszą się zrobić szare, stąd ta nazwa) dokładnie odcedzam na durszlaku i wrzucam do miski. Następnie polewam je podsmażonym, drobno pokrojonym boczkiem wędzonym i obraną, drobno posiekaną cebulką. Oto cała filozofia. Do szarych klusek podaję zasmażaną kapustę kwaszoną lub marchew puree. Tuż po wojnie, gospodynie szare kluchy podawały z brukwią. Ależ to proste i zarazem genialne odpowiedziała bratanica. Dziękuję Ci ciociu, teraz nauczę moją mamę, aby mogła gotować ojcu.


<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 >>
Strona Główna

Valid XHTML 1.0 Strict Poprawny CSS!

©WanJar reklama | pomoc | kontakt