
Pomimo, że apteki są prawie na każdym kroku, a większość z nich jest świetnie zaopatrzona, pacjenci wiedzą, że w domu, s

50 dag baraniny bez kości (najlepiej udziec), 10 dag słoniny, 3 dag smalcu, 15 dag cebuli, sól i pieprz do smaku.
Kalorie : 2680 kcal
Cena : 13.6 PLN
Przepis :Wracając do domu, wstąpiłam do sklepu mięsnego z baraniną, bo postanowiłam zrobić dziś na obiad coś odmiennego, czego bardzo dawno nie gotowałam, a przecież o tym nie wolno zapominać. Wpadłam na pomysł, że będą to szaszłyki baranie. Kupiłam więc piękny kawałek udźca i przystąpiłam do pracy. Mięso opłukałam, zdjęłam zbędny tłuszcz i błony i pokroiłam w kostkę. Słoninę pokroiłam w płatki kształtu kawałków baraniny, a cebulę pokroiłam w talarki. Tak przygotowane składniki nadziewam na zaostrzone patyczki, przekładając kawałek mięsa, słoniny, cebuli itd. Przygotowane szaszłyki solę, pieprzę i smażę na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwu stron. Szaszłyki podaję zaraz po usmażeniu z dodatkiem sypkiego ryżu lub ziemniakami i surówkami sezonowymi. Takie szaszłyki smakują nawet najwybredniejszym smakoszom.
20 malutkich pieczarek, 15 dag wędzonego boczku, 4 małe cebule, strąk świeżej papryki, 5 twardych malutkich pomidorów, sól, pieprz i sproszkowana papryka
Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Na szpilki szaszłykowe nadziać na przemian wszystkie składniki, posypać solą, sproszkowaną papryką i pieprzem. Szpilki oprzeć kolcami na wąskiej blasze do pieczenia i wstawić na 25 minut do bardzo gorącego piekarnika. Ładnie zarumienione szaszłyki podaję z ryżem na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną.
Kalorie : 980 kcal
Cena : 12.6 PLN
Przepis :pół pęczka włoszczyzny bez kapusty, 10 dag świeżego szpinaku, łyżeczka mąki pszennej, 4 łyżki mleka, łyżka oleju sojowego, łyżka soku z cytryny, sól i ulubione przyprawy.
Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Pojawił się świeży szpinak. Jest jeszcze dość drogi, więc kupiłam go ociupinkę i zrobię dziś bardzo prostą wiosenną zupę szpinakową. Włoszczyznę pokroić i ugotować wywar. Potem przetrzeć włoszczyznę, a szpinak zemleć w maszynce. Oba składniki dodać do wywaru. Teraz musimy sporządzić zawiesinę z mleka i mąki, podprawić zupę i zagotować. Do ugotowanej zupy dodajemy olej sojowy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
50 dag szpinaku, pęczek włoszczyzny, 2 żółtka, łyżka mąki pszennej, szklanka mleka, pół szklanki śmietany, sól do smaku, koperek.
Kalorie : 600 kcal
Cena : 4.8 PLN
Przepis :Wiosną trzeba wykorzystywać składniki, które występują bardzo krótko. Do takich należy szpinak, więc staram się go wykorzystywać jak najczęściej. Dzisiaj ugotuję zupę krem ze szpinaku. Warzywa myję, obieram, płuczę, ścieram na tarce (duże oczka), zalewam wrzącą wodą i gotuję. Szpinak przebieram, myję, osączam i gdy warzywa zmiękną dodaję do wywaru, gotuję. Zupę przecieram przez sito. Przesianą mąkę rozprowadzam zimnym mlekiem, wlewam do zupy, zagotowuję i odstawiam z ognia. Żółtka mieszam ze śmietaną, dodaję do zupy i już jej nie gotuję. Doprawiam do smaku solą i posypuję drobno posiekanym koperkiem. Zupę podaję bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
4 ziemniaki, marchewka, cebula, po 2-3 łyżki mąki i masła roślinnego, listek laurowy, ziele angielskie, łyżka maggi, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól.
Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Proponuję nieskomplikowane dwa dania obiadowe. Na początek szybka kartoflanka. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę, dodać marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i gotować 20 minut. Przyprawić. Cebulę posiekać, poddusić w maśle. Z mąki i tłuszczu z cebulą zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Posypać posiekaną natką i podawać.
4 świeże śledzie, 2 jajka, po 3 łyżki mąki i tartej bułki, 4 łyżki oliwy, cytryna, sól i ulubione przyprawy.
Kalorie : 0 kcal
Cena : 0 PLN
Przepis :Dlaczego nie lubimy ryb? Przecież są naprawdę smaczne i proste w kuchennej edukacji. A wybór mamy olbrzymi. W marketach na kostkach lodowych leżą rybska patroszone, w tuszkach i półtuszkach. Tylko te ceny... Kupiłam tanie, ładne śledzie świeże, nazywane nie wiem dlaczego ,,zielonymi’’. Zrobię dziś na główne danie śledzie smażone. Każdą rybę opłukałam i podzieliłam wzdłuż kręgosłupa na dwie części (po nacięciu przy ogonie, kręgosłup i ości łatwo oddzielić od mięsa). Mięsko pokropiłam sokiem cytrynowym i włożyłam na godzinkę pod przykryciem do lodówki. Potem ryby osuszyłam papierowymi serwetkami, osoliłam, dodałam po szczypcie ulubionych przypraw (nie zapomnijcie o białym pieprzu) i panierowałam w mące, rozkłóconych jajkach oraz tartej bułce. Śledzie smażyłam na oliwie, na średnim ogniu, kilka razy uważnie je przewracając. Muszą mieć w finale jasnozłoty kolor. Tak usmażone rybki podaję z ziemniakami i surówką z warzyw, do których dodaję łyżeczkę ostrej musztardy oraz odrobinę winnego octu.
4 średnie świeże śledzie, 3 łyżki oliwy, sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Sos: 2 duże pomidory, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, garstka listków bazylii, sól i pieprz.
Kalorie : 1560 kcal
Cena : 10.8 PLN
Przepis :Na drugie - moje słynne śledzie z bazylią. Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, posolić i popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się równomiernie Posmarować je oliwą i piec na ruszcie, w gorącym piekarniku, z obu stron po 10 minut. W tym czasie przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z ziemniakami.
5 łyżek śmietany (kwaśna) , 5 łyżek majonezu , 5 dużych ząbków czosnku
Kalorie : 0 kcal
Cena : 2 PLN
Przepis :Rozgniatamy czosnek na mazię następnie mieszamy nasz majonez i śmietanę i dodajemy tak przetworzony czosnek do mieszanki i całość bardzo intensywnie mieszamy do uzyskania jednej bężowej barwy. Sos potrzebuje 10 minut by sie
50 dag włoszczyzny, 2 cebule, 6 dag smalcu własnej roboty, 60 dag ziemniaków, 3 dag mąki pszennej, listek laurowy, sól i pieprz do smaku, zielenina.
Kalorie : 790 kcal
Cena : 4.8 PLN
Przepis :Przepis na zupę, którą będę dzisiaj gotowała, bardzo dawno temu dostałam od sąsiadki, kiedy byłam jeszcze początkującą gospodynią i miałam kłopoty z wymyślaniem co przygotować na obiad. Jest to zupa wiejska. Warzywa myję, obieram, płuczę, drobno kroję i lekko podduszam na smalcu. Zalewam wrzącą wodą, solę, dodaję listek laurowy i gotuję. Ziemniaki myję, obieram, płuczę, kroję w kostkę, po pół godzinie dodaję do zupy i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i rumienię na smalcu na jasnozłoty kolor, dodaję przesianą mąkę, chwilę podgrzewam mieszając, a następnie rozprowadzam odrobiną zimnej wody. Mieszając zagotowuję, wlewam do wrzącej zupy, stale mieszając. Odstawiam, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec zupę posypuję drobno posiekaną zieleniną.